Klubovi NES-a i SBiH uputili urgenciju rukovodstvu Predstavničkog doma FBiH

Vijesti 13. apr 202316:17 0 komentara
F.Z./N1

Klubovi Narodnog evropskog saveza (NES) i Stranke za BiH (SBiH) uputili su urgenciju rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kako bi od predsjednika Ustavne komisije zatražili zakazivanje sjednice te komisije radi izvršavanja zaključka Parlamenta FBiH usvojenog 6. aprila 2023. godine.

Oni su u svom zvaničnom saopćenju i naveli zbog čega traže urgenciju rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Facebook

“Kao što Vam je poznato na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je održana 6. aprila 2023. godine, usvojen je zaključak kojim je zadužena Ustavna komisija tog Doma da u skladu s propisanom nadležnošću u članu 57. Poslovnika Predstavničkog doma, u roku od 15 dana, razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i/ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta, a radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata kroz imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u pripisanim rokovima, kako u sadašnjem tako i u svakom narednom sazivu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Budući da su klubovi zastupnika Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine i Stranke za Bosnu i Hercegovinu bili predlagači usvojenog zaključka, molimo vas da u skladu s članom 49. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, tražite od predsjednika Ustavne komisije sazivanje sjednice radi izvršavanja naprijed navedenog zaključka u određenom roku”, navodi se u urgenciji NES-a i SBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!