Klupko odgovornosti u Zavodu Pazarić se odmotava

Vijesti 13. jun 202119:42 > 20:13 3 komentara

Poslije više od 500 dana, nakon objavljivanja šokantnih fotografija vezanja štićenika u Zavodu Pazarić, Tužilaštvo je prošlog mjeseca podiglo optužnicu protiv Jasmina Ćerimagića, Senade Muharemović i Redžepa Salića zbog krivičnih djela "nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika". Porodice štićenika očekuju da svi oni koji su odgovorni za ono što se dešavalo prethodnih godina u ovom zavodu budu adekvatno kažnjeni.

Prvooptuženog Jasmina Ćerimagića, nekadašnjeg direktor Zavoda Pazarić Tužilaštvo KS, tereti da je za vrijeme obavljanja funkcije nesavjesno postupio, nije uvažavao preporuke povjerenstva koje je kontrolisalo rad ustanova socijalne zaštite u FBiH. Nije postupio prema preporukama za angažman većeg broja stručnog osoblja, a nije primjenjivao mjere iz Pravilnika. Zbog nepropisanih procedura i ne postojanja odgovornog lica kontinuirano su vršene fiksacije-vezivanje neodgovarajućim sredstvom korisnika Zavoda, Jasmin Ćerimagić na sve odgovara:

“O optužnici za nasavjestan rad znam isto što pišu u štampi. Detalja nemam, nije pametno da bilo šta govorim prije suda. Mislim da je najbolje da razgovarate sa neutralnim ljudima iz struke”.

“Ogroman kiminal u Zavodu Pazarić”

Drugooptužena Senada Muharemović, je takođe rukovodila Zavodom, od novembra 2018. do maja 2019. godine. Njoj se na teret stavlja nesavjesno pustupanje u vršenju dužnosti, zbog čega je teško ugroženo zdravlje i razvoj maloljetnika u Zavodu. Također, navodi se i protuzakonito postupanje prema korisnicima. Zanimljivo je da Muharemović bez obzira na optužnicu i dalje radi u Zavodu.

“Što se tiče Senade Muharemović ona radi u Zavodu. Vi znate da optužnica nije predvidila, odnosno Tužilaštvo nije išlo sa prijedlogom sudu o izricanju bilo kakve mjere zabrane za vrijeme trajanje tog postupka. Tako da bi bilo kakva intervencija po pitanju radno pravnog statusa, tu bila nezakonita i mi bi se izložili riziku da budemo tuuženi i snosimo štetu. (N1: Ima li možda kakva mjera privremene suspenzije, dok se ne vidi šta i kako?) Našim internim propisima nije predviđena takva mogućnost, obzirom na to da uposlenici zavoda nisu državni službenici”, kazao je Samir Suljagić, direktor JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Trećeoptuženi Redžep Salić, iako je i sam ukazivao na kriminal u Pazariću, našao se u optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Ogroman je kriminal u Zavodu Pazarić”, kazao je.

Njega Tužilaštvo tereti za nesavjestan radu u služi od maja do decembra 2019. godine, te krivično djelo sprečavanje i nezvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

“Prošao je 541 dan od trenutka kad sam obznanila fotografije zlostavljanja štićenika Zavoda u Pazariću do danas, kad je podignuta optužnica protiv troje bivših direktora Zavoda za nesavjestan rad u službi i neizvršenje mjera za zaštitu maloljetnika. Da javnost nije alarmirana, ubijeđena sam da ni danas optužnice ne bi bile podignute. Naravno, nakon toga smo kroz Federalni parlament kontinuirano radili na tome da ovaj slučaj dobije sudski epilog”, kazala je Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Federalnom Parlamentu.

Slijedi li maratonsko suđenje?

“Čekam poziv suda da se moj branjenik izjasni o krivnji. I nakon toga biće zakazana glavna rasprava na kojoj će Tužilaštvo dokazivati osnove optužbe. Za razliku od gospođe Sabine Ćudić, koja je vrlo hrabro, o ovom krivičnom slučaju, ja ću biti uzdržan”, kazao je Asim Crnalić, advokat Redžepa Salića.

Klupko odgovornosti u Zavodu Pazarić se odmotava, međutim mnogi se pitaju da li su u optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo svi oni koji su odgovorni za nehumano postupanje i uslove u ovom zavodu. Da li slijedi maratonsko suđenje i evetualno proširivanje liste optuženih, pokazaće nam u naednom periodu pravosudne institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare