Knežević o svom imenovanju za načelnika u OS BiH: Bitno je da se završi pitanje rotacije generala

Vijesti 27. nov 202311:48 1 komentar
F.Z./N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bi na današnjoj sjednici trebalo imenovati nove članove generalskog kora, a za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH predložen je Gojko Knežević.

Knežević je danas u Sarajevu rekao da je činjenica da se rotacija trebala desiti ranije, krajem februara prošle godine.

“Ne bih ulazio u detalje zbog čega se to nije dogodilo, ali je to zakonska obaveza i potrebno je da se ta tema završi što je moguće prije. Pozivamo se vrlo često na zakon, na određene članove, međutim, zakon moramo posmatrati integralno i poštovati ga integralno u cjelini, po svim pitanjima”, pojasnio je Knežević.

Gojko Knežević (F.Z./N1)
Gojko Knežević (F.Z./N1)

Smatra da je generalno za sistem dobro da se to pitanje završi.

“A i da se time ispoštuje sam zakon. Tu se pominje moje ime, bitno je da se završi pitanje rotacije generala i da na poziciju načelnika Zajedničkog štaba, kako je to i predviđeno u sljedećoj rotaciji, dođe general iz reda srpskog naroda. Da li ću to biti ja ili neko drugo, to nije ključno pitanje”, istakao je Knežević.

Podsjetimo, na današnjoj konferenciji povodom skorašnjeg Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, obratio se i ministar odbrane BiH, Zukan Helez. Govorio je o planovima za budući period, između ostalog, naglasivši i to da će se “dva događaja vezana za NATO koja slijede, na najvišem nivou, u narednoj godini, održati u Bosni i Hercegovini.”

Helez: Dva događaja vezana za NATO, na najvišem nivou, biće održana u BiH naredne godine

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare