Ko bi bio na dobitku: Šta donosi Prijedlog zakona o platama usvojen u PDPSBiH?

Vijesti 29. mar 202317:11 0 komentara
Fena

Državni zastupnici su na današnjoj hitnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovini na prijedlog Predsjedništva BiH radi ograničavanja povećanja plata izabranim zvaničnicima.

Navedeni prijedlog podrazumijeva da se u Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine dodaje novi član 7c, u kojem stoji da izuzetno od člana 7 ovog zakona plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavat će se uz primjenu osnovice od 535 KM.

Drugim riječima, političari bi bili izuzeti, a predloženim izmjenama povećanje plata odnosilo bi se na pripadnike Oružanih snaga BiH, policiju, kao i službenike u institucijama BiH koji su zbog ovog problema već godinama na protestima.

Treba podsjetiti da je predložene izmjene inicirao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, jednoglasno ih je usvojilo Predsjendištvo BiH, a nakon Zastupničkog doma na redu će biti i Dom naroda PSBiH.

Ujedno, nakon skoro trosatne rasprave, danas je Predstavnički dom PSBiH usvojio i Budžet institucija BiH za 2023. godinu, a koji je za 241 milion KM veći od prošlogodišnjeg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!