Ko bi u Bijeljini pojeo budžet, ko slatkiše iz paketića?

Vijesti 13. mar 202319:20 0 komentara

Drugi najveći grad u Republici Srpskoj u nedjelju će biti poprište za odmjeravanje snaga vlasti i opozicije. SNSD sa 16 partnera želi da opozove gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića, uz kojeg su jasno njegov SDS i ukupno tri stranke. Kampanja je obilovala krivičnim prijavama sa obje strane. Nakon 19.marta, će biti jasno je li opozicija potopljena do kraja, ili je pak kraj za vrh lokalnog SNSD-a.

Jedni u Patkovači… (SNSD kampanja), drugi u isto vrijeme u Gornjem Crnjelovu (SDS kampanja)…

Sela u fokusu kampanje. Tri stranke oko SDS-a PROTIV su opoziva Petrovića, čak 16 stranaka oko SNSD su ZA opoziv:

“Neke od tih stranaka imaju samo pečat i broj glasova koliko imategli u prosječnom špajzu”, kazao je Ljubiša Petrović.

Nakon cjelovečernjih predizbornih aktivnosti oba tabora se ujutro vraćaju redovnim aktivnostima. U Bijeljini danas ambasador Slovačke, a na vrata gradske uprave svakodnevno kucaju građani sa svojim problemima. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović vjeruje da će ostati na toj funkciji i nakon nedjelje 19.3.jer smatra da će građani glasati protiv opoziva. No da li je stavom da stranke koalicije Pokrenimo Bijeljinu “imaju glasača kao prosječan špajz tegli” potcijenio protivnika:

“Narod 19.3.molim da imamo visoku izlaznost, neka se opredijele po sopstvenom nahođenju. Oni, koalicija “Pokradimo Bijeljinu” sakupljaju broj političkih stranaka, a mi sakupljamo narod. Biće to još jedna velika pobjeda naroda, kao i 2020.godine na lokalnim izborima”, rekao je Ljubiša Petrović, gradonačenik Bijeljine (SDS).

Ne misli tako mladi predsjednik Gradske skupštine. Aleksandar Đurđević iz SNSD-a navodi da grad s Petrovićem stagnira, da on provodi samovolju, te blokira projekte. Krivičnih prijava bilo je s obe strane, a gradski budžet od preko 70 miliona KM želja je mnogih.

“Smatramo da smo izgubili prethodne dvije i po godine, nemamo više vreman za čekanje, moramo spremno dočekati i autoput i sve ostalo. Od početka se ponavlja ta mantra i populistička priča “Držite lopova”. Ispričaću vam anegdotu- jedan prijatelj kaže, kao ovaj Petrović koji kaže ne dam narodne pare, isto kao ja kad od djece kad dobiju paketiće, kažem dajte da vam ja čuvam, pa pojedem sve slatkiše. Ta priča jednostavno ne stoji”, kaže Aleksandar Đurđević, predsjednik SG Bijeljina (SNSD).

Parking, pozorište, sportska dvorana, nabraja Đurđević sve neurađene projekte. Petrović odgovara optužbama da se Bijeljinom neće upravljati iz Laktaša. Slično poručuju i u Listi za pravdu i red, te u PDP-u.

“Vidimo kako se živi u opštinama gdje SNSD vlada 20 i nešto godina. Bijeljina je jedno od najpoželjnijih mjesta za život u RS. Smatramo da je jedina ispravna politika koju vodi Ljubiša Petrović”, ističe Miroslav Kulić, šef izbornog štaba PDP-a.

Nije saglasan s tim lider RSS-a, jedne od 16 stranaka koje podržavaju opoziv. Slaven Ristić ipak sporazum sa SNSD nije potpisao, a isticao je da traži poštovanje od većih partnera. Ipak je ZA opoziv, ali ne isključuje ni mogućnost da jendog dana on bude kandidat za gradonačelnika Bijeljine.

“Sjetio sam se definicije Orvelove “Politika je vještina realno mogućeg”, to realno moguće gradonačelnik nije iskoristio do kraja. Mislim da je trebao da više vodi računa o svom gradu, a manje se bavi visokom politikom. Ne želim da Bijeljina postane poprište sukoba dvije najveće političke partije, jer to neće nikome ovdje dobro donijeti.Da li hoću da budem gradonačelnik, to ne zavisi od mene, zavisi od građana i dogovora u kaoliciji”, dodaje Slavenko Ristić,lider RSS-a.

SNSD nikada nije imao svog gradonačelnika Bijeljine. SDS nikada nije izgubio tu poziciju.

Dok koaliciju Pokrenimo Bijeljinu, aktuelni gradonačelnik naziva Pokradimo Bijeljinu, politiku Ljubiše Petrovića u SNSD nazivaju “Uhvati lopova”. Konačan suda daće građani 19. marta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!