Ko će biti dio Vlade FBiH: Koalicija optimistična, ali ni u SDA nisu pesimiste

Vijesti 21. mar 202319:38 0 komentara
N1

Vrijeme brzo prolazi i bliži se kraj zakonskog roka za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Dok pojedine stranke koalicije već izlaze s imenima kandidata za ministarske pozicije, do sastanka lidera stranaka još nije došlo. No, moglo bi do kraja sedmice. Optimistični su u koaliciji, no nisu pesimisti ni u SDA.

“Ne pravi SDA blokadu u Federaciji, nego oni koji ne poštuju izborni rezultat”, poručio je Bakir Izetbegović tokom gostovanja na Federalnoj televiziji.

“Mi smo osvojili te pozicije, mi smo najjača komponenta”, uporan je.

Ako SDA bude dio Vlade Federacije, potpredsjednik iz redova ove strane, Refik Lendo, daće svoj potpis. Najavljuje Izetbegović i kako su sve šanse da će NES i SBiH uskoro stati na njihovu stranu. No, Semir Efendić odgovara – “nemamo isti pogled na rješavanje trenutne situacije”.

Efendić odgovorio na tvrdnje Izetbegovića da će SBiH i NES stati na stranu SDA

“O imenovanju vlade ne treba da ključno da odlučuju predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH kada oni uopće nisu izabrani kroz izborni proces na federalnom nivou, već su izabrani posredno kroz Dom naroda koji se bira u skupštinama deset kantona, gdje građani kada su glasali, nisu glasali za federalni nego kantonalni nivo vlasti. To je anomalija koju treba ispraviti, a ne cementirati”, rekao je Efendić.

Izetbegović je upozorio i visokog predstavnika, Christiana Schmidta da ne nameće rješenje po kojem bi potpisi predsjednika i jednog potredsjednika Federacije bili dovoljni za formiranje Vlade, jer će dobiti odgovor. S druge strane, koalicioni partneri u Federaciji više puta su Schmidta pozivali da – dovrši proces deblokade. Koalicioni partneri bi u petak u Mostaru trebali potpisati Sporazum.

“Želimo u taj sporazum apsolutno precizno ugraditi svaki resor u Vladi Federacije, svaku instituciju a ima ih jako mnogo, na desetke unutar Federacije da znamo točno kakvu ko ima obavezu od dva bloka prema toj instituciji. Trebat će tu još malo nekog nadmudrivanja ovih 15ak dana ali ja sam uvjeren da će do 5. ili 6. travnja taj posao biti završen”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Njegova kolegica, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dodaje: “Pred nama su i dalje brojni politički izazovi, brzo formiranje vlasti na državnoj razini nažalost nije praćeno brzim formiranjem Vlade u entitetu Federacija, vjerujem kako će se političke blokade neće koristiti kao sredstvo obračuna s političkim neistomišljenicima.”

Povjerenje je ključno, ističe Čović. A u SDA ga nema. Ipak, da ne ide sve po planu sa strankama okupljenim oko “trojke” jasno je i nakon propalog pokušaja imenovanja sudije Ustavnog suda iz reda hrvatskog naroda. A stvari nisu dobro išle ni jučer u državnom Parlamentu, te je odgođeno formiranje pojedinih zajedničkih parlamentarnih komisija.

“Ja sam član Komisije za odbranu i sigurnost, mi smo imali zakazanu sjednicu međutim nismo je ni počeli kažu, kolege iz reda hrvatskog naroda neće doći na tu Komisiju iz razloga što njihov prijedlog za predsjedavajućeg Komisije za nadzor rada OSA-e nije prošao, nije bilo većine, ta je komisija prva zasijedala, dva su kandidata bila Cvitanović i Mehmedović”, rekao je Šerif Špago, zastupnik SDA u PSBiH.

Ipak, novi pokušaj formiranja komisija biće u naredni ponedjeljak. Do tada moguće i imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, a od petka bi trebao javnosti biti poznat i Sporazum na kojem će počivati funckionisanje Vlade Nermin Nikšića ukoliko ona bude prema najavama vlasti imenovana početkom aprila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!