Danas konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Vijesti 17. jan 202307:15 0 komentara
F.Z./N1

Tomislav Martinović danas će biti predložen i vjerovatno potvrđen za novog predsjedavajućeg Doma naroda FBiH.

Aida Obuća biće kandidat kluba Bošnjaka, dolazi iz SDA. Slađen Ilić ili Mladen Lonić iz Kluba Srba, mogli bi zasjesti u fotelju predsjedavajućeg ili jednog od dva zamjenika.

N1

Danas ćemo dobiti potvrdu za imena ukupno 80 delegata i onog što SDA od početka tvrdi, da zajedno sa DF-om u klubu Bošnjaka ima 12, odnosno 13 delegeta s obzirom na to da se u međuvremenu delegat iz PDA priklonio SDA, što je Osmorku u konačnici svelo na deset ruku. Glasanje za potpredsjedenika, odnonso predsjednika Federacije pričekaće naredne sjednice, no čini se kako Osmorka nema ništa protiv da Bošnjake predstavlja Refik Lendo, kojeg će predložiti SDA, što je potvrdio Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

N1

Da bi neka stranka ili koalicija mogla predložiti svog kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH u nekom klubu naroda potrebno je da ima minimalno 11 delegata . U Klubu Hrvata gdje stranke okupljene oko HDZ-a broje 18 delegata to neće biti nikakav problem. Ime je vać poznato, Lidija Bradara koja će najverovatnije postati i nova predsjednica Federacije BiH.

N1

Blokade u Domu Naroda FBiH Dragan Čović ne očekuje. Da li uopće postoji mogućnost promjene partnera, umjesto Osmorke, SDA, odgovora, vjerujem da imamo kvalitetne većine sa strankama Osmorke.

U klubu Srba SDA sa DF-om ima ukupno pet od 23 delegata, pa se očekuje da Osmorka predloži osim člana najužeg kolegija Doma, i potpredsjednika FBiH, a to će biti Slađan Ilić, ili Mladen Lonić, neslužbeno nam je potvrđeno, čime su kompletirani prijedlozi za prve ljude Federacije.

N1

Također Osmorka ima većinu i u Klubu Ostalih.

N1

U SDA su pozvali Visokog predstavnika da se suzdrži od bilo kakvog nametanja novih rješenja, sigurni kako će upravo oni, a ne Osmorka formirati vlast u entitetu FBIH, jer kako kaže Safet Softić, Osmorka će se raspasti prije nego što krene priča o Vladi Federacije.

Kada će entitet Federacija dobiti premijera i vladu, ovisiće prije svega od toga hoće li SDA i DF pokušati blokirati izbor mandatara preko svog potpredsjednika. Ukoliko do toga dođe, Osmorka se pouzda u Visokog perdstavnika, u protivnom Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem mogla bi produžiti svoj mandat nakon osam godina, što Novaliću čini se ne bi teško palo ili kako je nedavno kazao tu sam, ostao sam.

Do kada, vidjećemo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!