Ko će pregovarati u ime BiH sa EU? To je pitanje svih pitanja za političke zvaničnike, neki se sami nude

Vijesti 20. mar 202419:13 > 21:39 4 komentara
N1

Ko će biti prvi ispred zemlje, kad zeleno svjetlo konačno stigne? E, to je pitanje svih pitanja za političke predstavnike. Ne dinamika ispunjavanja evropskih zadataka, niti benefiti od pregovaračkog statusa već pozicija glavnog pregovarača.

Za Hrvatsku je odgovoran posao pregovora sa Evropskom unijom radio karijerni diplomata, nekadašnji stalni predstavnik te zemlje pred Ujedinjenim nacijama Vladimir Drobnjak, koji govori engleski i francuski. Za Srbiju taj posao radi ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, doktorka političkih nauka koja je predavala u Bonu i Rimu, govori ruski i engleski. Za Crnu Goru taj posao radi Predrag Zenović, predavač i isitraživač političkih nauka, koji govori engleski, italijanski i španski i koji se služi francuskim uz poznavanje ruskog i njemačkog jezika.

Pečat na odluku o pregovarčkom statusu za Bosnu i Hercegovinu još uvijek nije stavljen, ali se već nametnulo pitanje ko će u ime zemlje raditi jedan od najodgovornijih poslova na njenom putu?

„Mi smatramo, ministar je Bošnjak, zamjenik je Hrvat, direktor Direkcije za evropske integracije je Bošnjak, da su zadovoljeni u tim strukturama pregovaračkim i Federacija kao entitet i dva konstitutivna naroda Bošnjaci i Hrvati i da je sasvim prirodno da glavni pregovarač bude iz Republike Srpske i mi ćemo to mjesto tražiti sa pravom., rekao je nedavno  Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

I eto u trenutku optimizma nagovještaja nove političke teme o kojoj će lideri vladajuće koalicije čim birokrate u Briselu udare pečat na odluku. Za razliku od Dodika ministar inostranih poslova ne smatra da glavna kvalifikacija za šefa pregovaračkog tima treba biti etnička pripadnost.

„Treba nam stručna, kvalifikovana osoba koja će u interesu svih građana ovaj proces provesti, nemam nikakvih predrasuda odakle će biti“, naveo je Elmedin Konaković predsjednik NiP-a.

A kvalitetnih ima tvrdi Dodikova opozicionarka Jelena Trivić, predsjednica NF čak se i samokandidujući na poziciju.

„Mi imamo kapacitiranih ljudi, ja znam u ovoj zemlji mnogo ljudi, evo da se i ja ne bavim politikom možda bih bila kapacitirana da se bavim tim, s obzirom na to da predajem na Univerzitetu i neke predmete koji se tiču regionalnih ekonomskih integracija i govorim jezike“, kazala je Trivić.

No iako je gotovo izvijesno da će i ova funkcija na kraju biti politička, korisnije bi bilo da nju obavlja nestranačka ličnost, stav je analitičara iz Sarajeva i Banjaluke.

Više u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare