Ko će snositi odgovornost za nesreću na dječijem igralištu u Vogošći?

Vijesti 05. okt 202219:19 1 komentar

Tragične nesreće na dječjim igralištima sve su češće. U Vogošći je jučer teže povrijeđen sedmogodišnji dječak. Isti dan, ali prije sedam godina smrtno je stradao 12-godišnji Salih Pačariz u sarajevskom naselju Dobrinja. Razlozi isti - neispravne sprave. Odgovornost niko ne preuzima.

U Vogošći, 4.oktobra nogometna stativa pala je na sedmogodišnjeg dječaka i teže ga povrijedila. Na igralištu vidljivi tragovi krvi, ali i obavještenje od dan ranije da isto nije u funkciji. Na telefonski broj, koji je ispisan, niko se ne javlja, a odgovornost niko ne želi preuzeti.

“Iako se igralište nalazi pored OŠ “Zajko Delić”, isto je u nadležnosti Općine Vogošća. Naša škola igralište ne koristi za nastavne i vannastavne aktivnosti”, kazali su iz ove škole.

Muk u Općini Vogošća. MUP Kantona Sarajevo izvršio je uviđaj. U Kliničkom centru u Sarajevu, kažu, ne mogu davati informacije o stanju pacijenta. U međuvremenu, roditelji sve više zabrinuti za sigurnost svoje djece.

“Tražimo da se poduzmu sve mjere, da se osiguraju sva igrališta u KS, u osnovnim i srednjim školama. Nadam se da će se organizovati neka komisija na nivou samog kantona, ispred Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS da obiđu sva naša igrališta gdje se provode i časovi tjelesnog odgoja i da na kraju krajeva odobre korištenje svih tih rekvizita koji su potrebni”, kazala je Elma Dizdarević, Vijeće roditelja KS.

Sigurnost dječijih igrališta naročito je dovedena u pitanje kada je 2015. godine smrtno stradao 12-godišnji dječak, u sarajevskom naselju Dobrinja. Iste godine, Agencija za sigurnost nad tržištem Bosne i Hercegovine ustanovila je da nijedno dječije igralište u Kantonu Sarajevo nije sigurno. Situacija se poboljšala, ali nedovoljno. Iz Javnog preduzeća Park, koji u svojoj nadležnosti imaju 304 igrališta, ali ne i ono u Vogošći, ističu da je potrebno pratiti uredbe kantonalne Vlade.

“Kantonalna Vlada u saradnji sa općinama i nama u preduzeću Park, napravila jednu uredbu, kojom su propisane sve te radnje koje trebamo uraditi, i sva igrališta, od ovih 304 na kojima se nalaze golovi na tim betonskim podlogama, su ankerisana na način da smo pratili standarde i struku, ali i da smo zaštitili djecu što se tiče bezbjednosti”, kazala je Aldijana Hamza, glasnogovornica KJKP Park.

Kako dalje navode, sprava na igralištu u Vogošći nije bila ankerisana.

Dok direktorica OŠ Zajko Delić kaže da ovo igralište nije u njihovoj nadležnosti, a Općina Vogošća se ne oglašava, ostaje otvoreno pitanje – ko će snositi odgovornost za ono što se dogodilo sedmogodišnjem dječaku?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare