Ko će vraćati kredit Republike Srpske?

Vijesti 19. apr 202118:58 > 19:21 5 komentara

Vlada Republike Srpske najavila je prodaju entitetskih petogodišnjih obveznica na Londonskoj berzi. U iznosu od skoro 700 miliona maraka. Potvrdio je to premijer RS-a Radovan Višković. Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović uputio je pismo guverneru Centralne banke BiH i predsjedavajućim Parlamentarne skupštine u kojem traži da reaguje. Jer bi dug u konačnici mogao doći na naplatu državi BiH.

Ko će vraćati kredit Republike Srpske? Dok predsjednik SNSD-a poziva na mirni razlaz. Uz spotove svog savjetnika koji poručuje kako je BiH nemoguća. RS se zadužuje za rekordnih 350 miliona eura. Koji bi trebali pokriti domaći dug koji dospijeva u ovoj godini. Kao i očekivani budžetski deficit.

Mijatović pisao guverneru CB BiH

Ovo bi mogli bi platiti svi građani BiH, jer država je ta koja u konačnici garantira. Upozorio je ovo potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. U pismu kojeg je uputio guverneru Centralne banke i predsjedavajućim Parlamentarne skupštine.

Naravno sve ovo uopšte ne interesuje nikog iz Sarajeva. Kao da se radi o drugoj državi, dodaje Mijatović, dok postavlja pitanje zašto Fiskalno vijeće šuti.

Entiteti imaju pravo zaključivati međunarodne sporazume o zaduženju. Iako nisu subjekt međunarodnog prava. No ukoliko nisu u mogućnosti vraćati svoja dugovanja? Naplata bi se mogla vršiti putem oduzimanja imovine Bosne i Hercegovine, slaže se i Nurko Pobrić, profesor Ustavnog prava.

Službeni glasnik RS još nije objavio presudu Ustavnog suda BiH kojom je potvrđeno da se svo poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine. Niti presude o državnoj imovini priznaju. S druge strane većinu obveznica RS koju čine javna dobra prethodnih godina kupila je Srbija. No to su u odnosu na najavljena zaduženja na Londonskoj berzi mnogo manja sredstva. Sve je javno i otvoreno. Poručio je entitetski premijer koji nije saopštio nijedan detalj načina prodaje obveznica. Niti uslove planiranog novog zaduživanja RS od 350 miiona eura.

Ništa od MMF-a

Zašto Londonska berza? Deficit u budžetu blizu je milijardu maraka. Zbog nestabilne političke situacije teško je vjerovati da će uskoro doći do novog aranžmana sa MMF-om, povoljnog kredita. Podsjetimo izostao je jer vlasti RS-a nisu mogle pristati na Registar računa fizičkih lica građana i elektronski potpis države. Pa će mnogo skuplje novce tražiti na berzi koji bi u konačnici mogli stajati sve nas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare