Ko je kriv za propalu tranšu iz Plana rasta: “SNSD je pritisnuo kočnicu i umanjio šansu, a SDA povukla ručnu”

Vijesti 05. aug 202417:02 > 22:13 1 komentar

U komentaru aktuelnosti u Bosni i Hercegovini, za Dan uživo govorio je Kenan Kešmer, novinar i urednik portala Raport.ba.

Vijest koja je obilježila dan u ovom dijelu BiH je hapšenje načelnika općine Trnovo Ibre Berila i još tri osobe. Može li se ovo posmatrati kao broba protiv kriminala, ili dio predizborne rašomonijade, s obzirom da je Berilo ponovo kandidat za načelnika Trnova?

Kad je u pitanju naše pravosuđe ne možemo sa sigurnošću reći da je jedno ili drugo, imali smo niz primjera pred izbore – akcije, hapšenja, i na kraju sve ‘ispuše’ kao balon, ali kada je u pitanju gospodin Berilo mislim da se ovaj balon napuhao njegovim djelima, koje je činio tokom niza godina dok je obavljao funkciju, i ne vjerujem da će se ovo tako lako završiti u nekoj ladici i dobro po gospodina Berila.

Mnogi se pitaju može li Berilo, s obzirom na današnje hapšenje, ostati na kandidatskoj listi? Mogu li paraleno načelnička i optuženička stolica?

Nažalost može. Izborni zakon ne zabranjuje licima protiv kojih se vodi postupak da budu kandidati, za njih važi presumpcija nevinosti, tako da će Berilo ostati na kandidatskoj listi i građani će imati priliku da glasaju ili ne glasaju za njega.

Kešmer u Danu uživo (N1)

Propala tranša Plana rasta – ko je kriv?

I dalje traju prepirke vladajućih i opozicije ko je kriv za propast Plana reformi i propuštenu prvu tranšu od 70 miliona evra. S obzirom na zadatke koji čekaju domaće političare, očekujete li uopšte da će uhvatiti priključak i da ćemo konkurisati bar za ostatak novca iz Plana rasta?

Nada posljednja umire. Kako je krenulo čisto sumjam da će postići dogovor, usaglašeno je nekih 112-113 tačaka, tri nisu, čak i da pošaljemo to što je usaglašeno, pitanje je da li bi dobili te novce. Niko ne prihvata polovično urađene stvari, prečesto su nam gledali kroz prste kad su u pitanju reforme. Svi su pomalo krivi, i pozicija – SNSD i HDZ, i opozicja odnosno SDA, koja je preko kantonalnih premijera uspjela blokirati proces.

Mislim da, figurativno, budući da gospodin Izetbegović često koristi, SNSD je u ovom slučaju pritisnuo kočnicu i umanjio šansu, ali SDA je podigla ručnu, i ako je bilo nade oni su je drastično umanjili ovim potezom. Ne bi rekao da su preuzeli štafetu krivice, samo su je podijelili sa SNSD-om.

Sukobi na relaciji Trojka – SDA prelili su se i na okruženje. Svemu je kumovao Sporazum o policijskoj saradnji između BiH i Srbije. Je li ovo podizanje nacionalnih i međudržavnih tenzija u svrhu predstojećih lokalnih izbora?

Rasi se o jednom bućkurišu svega toga. Krenulo je iz propagandne priče koja je trebala služiti za lokalne izbore, ispostavilo se da je taj sporazum štetan za BiH. Nije sporna suradnja nego taj dio što država nema ulogu u svemu tome, barem da daje odobrenje, nego se ostavlja na mogućnost entitetima i kantotima da prave međudržavne sporazume, već pri samom izgovoru zvuči nakaradno.

Hoće li doći do zatišja nakon lokalnih izbora? Čović najavljuje hvatanje u koštac sa problemima.

Nisma optimista, mislim da je ova vlast imala priliku da napravi iskorak i startali su tako, s par zakona na europskom putu, i onda je to stalo zbog besmislenih prepucavanja. Nakon nametanja Schmidtovog zakona kojeg je Dodik htio srušiti, a sada izlazi na izbore pod tim zakonom, čisto sumjam.

Nakon prošlih opštih izbora, prije dvije godine, iz vlasti je izbačena SDA. Je li sada na redu SNSD? Sve je veći pritisak na Milorada Dodika i njegovu stranku od strane međunarodne zajednice, prije svega od strane SAD. Koliko dugo Dodik može izdržati ove pritiske i presjecanje kanala finansiranja?

On osjeti tu stegu oko njega, vidimo to po nervozi i potrebi da svakodnevno objašnjava građanima RS da je sve OK. Ako je sve OK ne morate to ponavljati. On svaki mjesec ubjeđuje ljude da će biti penzije. Situacija je problematična po njegovu vlast, ne vjerujem da će dugo izdržati, iscrpio mehanizme kod prijatelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare