Ko je zakazao? Osuđeni za bludne radnje nad učenicima i dalje u školama

Vijesti 23. dec 202219:21 1 komentar

Jednomjesečni pritvor određen je nastavniku iz osnovne škole u Ilijašu osumnjičenom za bludne radnje. Novi bi to mogao biti slučaj pedofilije, dok je javnost i dalje uznemirena nakon što je osuđeni pedofil nastavnik vraćen na radno mjesto u sarajevskoj Osnovnoj školi Grbavica 1. I to, očito, nije izolovan slučaj. Na ovaj problem ukazuju i ombudsmani BiH, koji će, kako je saopćeno, istražiti cijeli slučaj. Dodaju kako godinama zagovaraju promjene u oblasti zaštite djeteta od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe.

Zbog istražnog postupka, iz škole u Ilijašu, kažu, ne smiju se više oglašavati. Ali postupili su po protokolu, kažu u saopštenju. I u saradnji sa roditeljima djevojčice koja je prijavila nastavnika zbog bludnih radnji, obavijestili policiju, nakon čega je i priveden. Građani kažu, šokirani su zbog ovakvih i sličnih dešavanja u školama.

Što se, čini se, u sarajevskoj osnovnoj školi “Grbavica 1” nije učinilo. Kako kažu iz nadležnih inspekcijskih organa, Školski odbor prekršio je niz odredbi važećeg Pravilnika, posebno odobravanjem zahtjeva za neplaćeno jednogodišnje odsustvo nastavniku tjelesnog odgoja Samiru Alihodžiću protiv kojeg je još 2016. potvrđena optužnica. A član 92. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju je jasan:

“U slučaju kada je protiv lica iz stava ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona FBiH može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obavezna je donijeti odluku o suspenziji tih lica iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka”.

Za odobrenje bili su predsjednik Školskog odbora, ujedno i predstavnik Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i predstavnik radnika. Protiv je bio samo tadašnji predstavnik roditelja. Roditelji učenika, kažu, uopšte nisu bili informisani.

“Mi smo dva puta pokretali priču oko gospodina S.A. i da je svaki put nama rečeno da se o tome ne može ništa odlučivati jer nije drugostepeno osuđen još. I mi smo čekali da ta drugostepena presuda se okonča, iskreno ja nisam bila upućena da je to okončalo misleći škola će nas obavijestiti”, rekla je Aida Avdić-Selmanović, predstavnica roditelja učenika O.Š “Grbavica 1”.

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su nepravilnosti i prilikom odobravanja zahtjeva koje je Alihodžić podnio u decembru 2021. u trenutku kada se protiv njega vodi sudski postupak, za jednogodišnje odsustvo zbog,– kako je tada naveo, njegovanja bolesnog člana porodice. Pravosnažna presuda donesena je dok je Alihodžić već bio na neplaćenom odsustvu. No rekacija menadžemnta škole i tada je izostala.

“Dana 15.8.2022. godine, nakon zahtjeva tadašnje direktorice škole za razrješenjem dužnosti prije isteka samog mandata, za novog direktora i to vršioca dužnosti direktora, imenuje se Kamenjaš Sedin koji po preuzimanju dužnosti v.d. direktora nije upoznat sa predmetnim slučajem od strane prethodne direktorice. Također, trenutni Školski odbor (svi njegovi članovi) o svim detaljima situacije nisu imali saznanja, osim onih iz medija”, naveli su iz Uprave škole.

Eventualne odgovornosti tadašnjeg rukovodstva i članova Školskog odbora tek trebaju biti utvrđene. A dok se čekaju ishodi aktivnosti nadležnih, iz resornog ministarstva kažu, tražiti će se prostor za poboljšanje propisa i praksi da se slični slučajevi preveniraju. Biće pokrenuta i procedura izmjene i dopune propisa o prijemu radnika. Koje su očito hitno potrebne, budući da je u BiH od 13 prosvjetnih radnika osuđenih za bludne radnje nad učenicima u školama, njih pola nakon presude nastavilo raditi s djecom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare