Ko su ‘evropski suverenisti’ koje bi Dodik mogao da dovede u Banjaluku?

Vijesti 17. okt 202310:47 0 komentara
n1 bih

Skup desničara iz evropskih država u Banjaluci, koji je za ovaj mjesec najavio predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik, bio bi za ovog sankcionisanog lidera bh. entiteta prozor "ka bilo kakvoj vrsti internacionalnog konteksta".

Ocjena je ovo analitičara s kojima je Radio Slobodna Evropa razgovarao o “skupu suverenista” koje je Dodik najavio za kraj oktobra u najvećem gradu u RS.

Dodik je trenutno pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog “prijetnji Dejtonskom sporazumu”, a od početka ruske invazije na Ukrajinu više puta se sastajao sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, te je najavio novi sastanak u novembru.

Potvrdu da se ovaj događaj organizuje, niti informacije ko bi ga finansirao, RSE na upit nije dobio ni iz Kabineta predsjednika RS, niti iz Dodikove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Gostujući na Radio-televiziji republike Srpske, 27. septembra, Dodik je rekao da planira održati skup evropskih suverenista u Banjaluci.

“Imam komunikaciju s jednom strukturom, ono što se danas zove suverenistička struktura, koja je u principu bliže političkom konzervatizmu, da jedan veliki skup tih suverenista Evrope bude održan u Banjaluci, krajem oktobra, i da ja predsjedavam ili vodim tim skupom”, rekao je Dodik.

Dodao je da bi “došli ljudi iz desetak zemalja Evrope” koji, kako on tvrdi, pretenduju na dobar rezultat na izborima za Evropski parlament, u junu 2024. godine.

Iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS potvrđeno je za RSE da postoje planovi da skup bude održan, ali da oni nisu upoznati s detaljima.

Ko su ‘suverenisti’ na evropskom nivou?

Među konzervativnim poslaničkim klubovima u Evropskom parlamentu, izdvajaju se Klub Evropskih konzervativaca i reformista, te Klub poslanika Identitet i demokratija. Oni ukupno imaju 126 od 705 poslanika.

RSE je poslao upit ovim klubovima o tome da li je neki od njihovih poslanika dobio poziv za Banjaluku, odnosno da li bi mu se odazvali ako bi stigao. Do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Odgovor nije stigao ni iz kluba poslanika Fidesza, stranke mađarskog premijera Viktora Orbana, koja u EP djeluje nezavisno sa svojih 12 poslanika.

Evropske konzervativce i reformiste predvode konzervativna poljska stranka Pravo i pravda, koja je u toj zemlji na vlasti od 2015. godine i “Braća Italije”, desničarske italijanske premijerke Giorgie Meloni.

Klub Identitet i demokratija u EP predvode tri krajnje desne stranke – italijanska Liga, francusko Nacionalno okupljanje, i Alternativa za Njemačku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!