Ko su osumnjičeni za malverzacije na KCUS-u? Ugledni građani ili kriminalci?

Vijesti 07. dec 202210:571 komentar
Izvor: N1

Jutrošnjom akcijom SIPA-e koja se provodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo vrše se pretresi i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu gdje se provode istražne radnje u vezi javnih nabavki.

Ono što je potvrđeno za N1 iz Tužilaštva KS jeste da su pod lupom javne nabavke od 2011. do 2012. godine na KCUS-u.

Prema saznanjima N1 osobe koje Tužilaštvo KS tereti za zlupotrebu položaja jesu bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić kadar SDP, a iz iste stranke dolazi i bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković. Pod istragom je i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić.

Prema zvaničnim informacijama sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Muvedeta Butmir Čedić je direktorica stručnih nemedicinskih disciplina KCUS-a. Ona je i supruga vlasnika lanca ugositeljskih objekata “Vatra” i bliska prijateljica direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Faris Gavrankapetanović je prema biografiji Centra za istraživačko novinarstvo  je bio zamjenik federalnog ministra zdravstva godinu dana – do 2000, nakon čega je skoro 12 godina bio direktor KCUS-a. Na direktorsku poziciju u Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo prelazi 2012. godine gdje se zadržava godinu i po, nakon čega radi na poziciji šefa medicinskih poslova. Također, Gavrankapetanović je vanredni i redovni profesor.

Oslobođenje

Početkom januara 2011. godine Fikret Musić kao kadar SDP-a imenovan je za mandatara Vlade KS unutar koalicije SDA-SDP. Kao ministar zdravstva iz iste stranke imenovan je Zlatko Vuković koji je sa Musićem sada predmet istrage za javne nabavke u KCUS-u baš u periodu dok su bili na vlasti.

Krajem septembra 2012. godine Vlada kojom je Musić rukovodio, a Vuković bio ministar izglasano je nepovjerenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar