Ko, za koga i po čijem nalogu prati zaposlene na N1?

Vijesti 17. nov 202319:16 0 komentara

Političari novinare još samo ne tuku. Sve osim toga smo do sada vidjeli. Omalovažavanje, vrijeđanje, a juče i pokušaj uzimanja mikrofona, priznanje o praćenju i na kraju – poziv na privatni broj. Sve to prema novinarki N1 Snežani Mitrović uradio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prvo je krenuo sa optužbama i pokušajem uzimanja mikrofona.

“Držaću ja mikrofon da se vi ne bi loše osjećali. – Držaću ja svoj mikrofon, ne osjećam se loše, samo sam htjela da kažem… – Ja vam uopšte ne govorim ništa. Ja govorim o tome takvi ste u Srbiji, takvi ste i ovdje, antisrpski narativ N1 je veoma dobro poznat”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, novinarki N1.

A onda je iza kamere nastavio, priznanjem, nakon opaske koleginice da nije sve onako kako on misli.

“Jest tako. Još je gore. Još mi je, samo zato što ovdje pred ovim mikrofonom inače vam sve nisam rekao. Je li vi mislite da mi nemamo službu koja vas prati šta radite”, upitao je Dodik, a nakon što je novinarka odgovorila kontrapitanjem, šta je konkretno uradila, on se obrušio s novim optužbama.

“Šta niste uradili, vi ste subverzivni antidržavni element ovdje, vas treba zabraniti”, ocijenio je. I ni tu nije stao. Već je, nakon što je pročitao tekst o onome što je rekao na konferenciji za medije otišao korak dalje i lično pozvao novinarku.

“Ono 15.30 časova dobila sam poziv sa 051 broja iz Palate Republike Srpske iz Kabineta predsjednika. Sve se desilo vrlo brzo, nisam imala vremana ni da odreagujem. Javio se gospodin Dodik nakon što se predstavila izvijesna sekretarica Vesna koja mi je prebacila poziv i on je krenuo da negoduje i da viče zbog teksta koji je objavljen na portalu N1. Njemu se nije dopao tekst i on je krenuo da viče i da psuje. Bilo je vrlo lično, bilo je vrlo neugodno, bilo je vrlo stresno. On je upotrebljavao u tih minut razgovora riječi vrlo nepristojne, psovao je”, kaže Snežana Mitrović, reporterka N1 na koju su obrušio Dodik.

Poziv, koji je trajao kratko, završen je uz Dodikov povišen ton i uvrede. Nakon priznanja o službi koja prati zaposlene na N1 i izliva bijesa u telefonsku slušalicu i nakon prespavane noći, percepcija o bezbjednosti potpuno je drugačija.

“Nikad se nisam osjećala nebezbjedno, po prvi put juče sam otišla kući, razmišljajući o mraku kojim koračam. Zaista nikad se nisam osjećala nebezbjedno, nisam to prijavila još istražnim organima, jer ne znam šta bih prijavila, osim uvreda za koje kažem nemam tonski dokaz, ali taj način jeste i smatram na neki način ugrožavanjem bezbjednosti”, rekla je reporterka.

I dok šok još uvijek traje, zbog cijele situacije koju je izazvalo samo jedno pitanje o bezbjednosno kompromitovanim licima u okruženju predsjednika, nižu se i druga. U prvom redu ko i za koga i po čijem nalogu prati rad zaposlenih na N1.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i naši pripadnici ne vrše nadzor nad zaposlenim “TV N1” u BiH, niti su to ikad radili”, odgovorili su za N1 iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Takav njihov odgovor otvara nova pitanja.

“Ukoliko MUP kaže da to ne radi, onda možemo pretpostaviti da predsjednik Republike Srpske pod svojom kontrolom ima neke vaninstitucionalne snage koje to rade”, kaže Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banjaluka.

To su pitanja i za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iz kojeg na upit odgovaraju kako se agencije za sprovođenje zakona ne mogu izjašnjavati u vezi sa svakodnevnim izjavama različitih političkih subjekata. Za Delegaciju Evropske unije, ipak, posljednji Dodikov istup je nastavak zabrinjavajućeg trenda zastrašivanja kritičara. Za Ivanu Korajlić iz Transparency intenrationala sve je i vrlo opasno.

“Stvarno je legitimno postaviti pitanje koje to strukture se koriste za praćenje neistomišljenika. Da li se zloupotrebljavaju policijske agencije, agencije za sprovođenje zakona, obavještajne službe na kraju krajeva u privatne svrhe obračuna sa neistomišljenicima. Ili imamo nekakve paralelne strukture u okviru političkih stranaka koje su zadužene za to”, konstatuje Korajlićeva.

To su pitanja na kojima će insistirati iz iz Udruženja BH novinari, odakle su posljednji Dodikov istup nazvali „izlivom mržnje“. Posljednje Dodikovo priznanje o službi koja prati rad zaposlenih na N1, samo jedno u nizu.

“Pitaj ove iz SDS evo ja ih slušam telefone pa znam, svi su protiv tebe, samo ti ne smiju ništa reći. Ma znam, imam pravo da slušam, kad ti budeš predsjednik i ti ćeš imati”, rekao je Dodik u maju 2020. pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, obraćajući se opozicionarima uoči lokalnih izbora održanih kasnije te godine.

“To nije bilo moguće prije samo pet, šest godina. Pa nisi smio pomisliti da slušaš američkog ambasadora. A mi njega samo kliknemo, i mi znamo šta on radi”, rekao je u septembru prošle godine tokom jednog od predizbornih skupova.

“A nek gospodin Miličević kaže da se to nije desilo pa ćemo mi njemu saopštiti tačno kad je razgovarao sa gospodinom Trišićem i ostalima koji su rekli da će ga napasti”, zaprijetio je sa govornice u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon što Milan Miličević, lider SDS-a nije stao uz stav njegove koalicije u odgovoru na zajedničku izjavu o državnoj imovini iza koje su stali lideri stranaka u Sarajevu.

Brojna ranija priznanja predsjednika o praćenju bilo medija, političkih protivnika ili stranih zvaničnika brzo su zaboravljana kao i krivične prijave koje su zbog tih izjava pokretane. Zaboravljeno je i da se bivši ministar za naučno-tehnološki razvoj Republike Srpske u Banjaluci sastao sa predstavnicima izraelske firme „Elta systems“ koja nudi obavještajne i sajber usluge.

Tada je sa tom firmom potpisan i memorandum o uspostavljanju „Sajber akademije“ zbog koje je nabavljen i softver vrijedan preko sedam miliona maraka. Način upotrebe softvera kao ni Dodikova priznanja o prisluškivanju nisu bili tema ni Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske koji bi mogao da ispita eventualnu zloupotrebo bezbjednosnih agencija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!