Koalicija u krizi, entitetske većine nema, upitan evropski put BiH?

Vijesti 24. jul 202319:30 0 komentara

Koalicija u krizi, a na sjednici državnog Parlamenta nikad više reformskih zakona. No, pitanje je koliko će tih zakona dobiti potporu. Entitetska većine nije bilo za izmjene Zakona o VSTV-u, što je ključni zakon na europskom putu. Usvojene su, međutim, izmjene zakona o PDV-u. Svi se pitaju i hoće li zamah Vijeća ministara BiH uroditi plodom i u Parlamentu i hoće li to ovisiti od današnjeg razgovora stranačkih čelnika.

Međunarodna zajednica javno kritikuje Zakon o slobodi pristupa informacijama, a na tajnim sastancima, tvrde pojedini zastupnici, Johann Sattler lobira da se, za Zakon glasa. Nije u skladu sa evropskim standardima, ali bolje bilo šta, nego ništa. Pojedini traže istragu ovih navoda izgovoreniih u parlamentarnim klupama. Reformski zakoni, koji to nisu, optužuje opozicija.

“Tražimo i insistiramo da se te stvari rasčiste, da se zna je li ova vlast na evropskom putu, na evropskoj agendi i je li spremna da usvaja evropske zakone. Jedan dio vladajuće koalicije sve čini da usvajamo evropske zakone samo po nazivu a da po sadržaju oni budu sve samo ne u skladu sa EU standardima”, kaže Branislav Borenović, zastupnik PDP-a.

Ministar pravde, Davor Bunoza, nije dobro “prodao” priču da je Zakonom od 11 preporuka obuhvaćeno 10. SDA i ostatak opozcije iz Federacije – protiv.

“Znači nije ono što je traženo s obzirom da se odnosi na član Zakona koji se mijenja a to je rješavanje u drugostepenom postupku i mislim da ima i krivice međunarodne zajednice, EU, da podržava rad Vijeća ministara, hvale ih na sva zvona kako je nova atmosfera, kako je sve, a kad treba reći o zakonima koji su prošli Vijeće ministara onda kažu ne ispunjavaju standard”, rekao je Šerif Špago, zastupnik SDA.

Kritike i na račun dugo očekivanog Zakona o VSTV-u. U nizu izmjena koje imaju za cilj jači integritet prilikom izbora sudija i tužilaca, ali i veću transparentnost u radu i imovini, SNSD-u se ne dopada to što članovi VSTV-a više ne bi mogli biti suzdržani prilikom glasanja.

“Ima za i protiv, nema uopšte institucije uzdržan, smatramo da je to diskriministorski da to nije u skladu s evropskim poveljama o ljudskim pravima i to je jedna od naših ključnih primjedbi, ali ovo je prvo čitanje ima prostora još za doradu i korigovanje”, rekla je Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a.

Ono za šta danas nije bilo podrške jeste rezolucija o zaštiti ustavnog poretka BiH koju je potpisalo 14 zastupnika SDA, DF i NES-a. Omjer glasanja na proširenom kolegiju bio je 6:6, no u Domu nije bilo entitetske većine. Predstavnici ovih stranaka kažu da se bitne stvari, guraju pod tepih.

“Namjera rezolucije ni u kom slučaju nije bila blokiranje rada institucija, namjera je bila da se Predstavnički dom PSBiH jasno i glasno izjasni o onome što se desilo a ja ću vam sada reći svoje lično mišljenje – desio se državni udar i mi trebamo svi biti svjesni toga”, kaže Milan Dunović, zastupnik DF-a.

Na sjednici danas nije bilo riječi o imenovanju novog ministra finansija iz redova SNSD-a. Zategnuti odnosi predstavnika državne koalicije ipak se nisu u znatnoj mjeri osjetili tokom zasjedanja. Uprkos suprotstavljenim stavovima, vođene su konstruktivne rasprave, na jednoj od posljednih sjednica prije kolektivnog godišnjeg odmora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!