Koliko će poskupiti struja u RS? Lakše shvatiti Ajnštajnovu teoriju relativiteta

Vijesti 21. dec 202220:11 0 komentara
N1

Za sto maraka mnogi neće moći ni struju platiti ili već ne mogu. Očekuju se više cijene u cijeloj državi. I pored činjenice da izvozimo gomilu električne energije. Ako vam na nije bilo jasno kako će se doći do konačne cifre za platiti, govorimo o entitetu Republika Srpska, možda sada hoće.

S Novom godinom u nova poskupljenja. Prvi su na udaru građani Republike Srpske, a samim tim i Brčko distrikta. Dok su prije izbora vlasti vrtile ploču da do toga neće doći, nakon izbora suprotne poruke. Sve će biti realizovano kroz uvođenje takozvanih blok tarifa. Manje račune dobiće oni koji potroše manje. I obratno.

Međutim, koliko će računi za struju biti uvećani građanima je nejasno s obzirom na to da bi slušajući pojašnjenja pojedinih nadležnih, lakše shvatili Ajnštajnovu teoriju relativiteta.

“Jednostavno se obračunava, tako da se to podijeli sa dva, po 250 jeftine i 250 skuplje do 500, i po 150 manje i 150 više preko 500. Dakle 300 će ući u kategoriju iznad 500 kilovat sati, a do 500, svakako, dva puta 250, daju 500. I tako, svaki odnos potrošnje između manje i veće, ako je odnos 40:60, 30:70, svaki odnos se preračunava po toj formuli”, kazao je Vladislav Vladičić, direktor Regulatorne komisije za energetiku RS.

Da nisu upućeni, ovo tumačenje ne bi razumjeli ni ekonomisti.

“Samo neznalice se služe ovakvim stvarima i oni koji žele da pokriju istinu. Zamislite penzionere kad slušaju to”, kazala je ekonomista Svetlana Cenić.

Neočekivano nije, ali jeste bespotrebno, saglasni su ekonomisti, posebno jer je BiH jedna od država koja električnu energiju najviše izvozi. Izvjesno je da će veći računi dolaziti i u drugom entitetu. No, kada i koliko, od nadležnih nismo saznali.

“Kada je riječ o FBiH, ne samo da poskupljenje ničim nije opravdano, već bi bio praktičan zločin prema privredi i građanima. Elektroprivreda BiH ima sasvim dovoljnu zaradu iz izvoza, i unutar zemlje može zadržati niže cijene”, kazao je ekonomista Igor Gavran.

“S obzirom da je imamo, s obzirom da je uvozimo i ne bi trebalo da poskupi kad ne bi bilo toliko zaposlenih u Elektroprivredama i gdje svaki i gdje se svaki izborni ciklus primi toliko novih ljudi i da postoji efikasnost rada mnogo veća onda ne bi bilo potrebe u ovom momentu”, kaže Cenić.

Svejedno koji energent koriste, većini građanima je i do sada preskupo.

Mnogi ne znaju, a bh. vlast, tradicionalno, to mnogo i ne brine. Sada se treba uzdati u lokalne izbore, možda računi budu manji tokom predizborne kampanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!