Koliko znamo o ekstremistima u BiH: “U RS se finansiraju iz budžeta”, a u FBiH?

Vijesti 16. nov 202219:15 0 komentara
N1

Koliko je opasan krajnje desni ekstremizam i povezanost sa službenim politkama u regiji? Kakve su posljedice po društvo i demokratiju?

Krajnje desničarski ekstremizam je prisutan u oba entiteta BiH. Na Zapadnom Balkanu Srbija prednjači u broju ovih skupina, ali ni BiH ne zaostaje. Desničarske organizacije označene su kao sigurnosni izazov u Nacrtu državne strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma.

“Nažalost, ne samo u BiH i na Balkanu i u drugim evropskim državama vidimo da dolazi do porasta desničarskog ekstremizma. I diljem svijeta mi vidimo da kada imamo nedostatak zdravih politika i reformi tada ekstremisti preuzimaju teren”, saopštio je danas ambasador Nizozemske u BiH Jan Waltmans.

U Republici Srpskoj finansiranje ekstremističkih pokreta iz budžeta govori o opredjeljenosti vlasti da usko surađuje s ovim radikalnim grupama, promiću desničarske vrijednosti i isključivost prema drugim i drugačijim. U Federaciji BiH, pak, postoje skupine koje se povezuju sa islamističkim radikalizmom i ISIL-om. Postoje i one koje su zagovarale isključivost prema ugroženim populacijama, a imali su želju za kandidranjem na izborima.

“U BiH imamo jednu grupu koji su čak željeli i biti kandidati na izborima proteklim, potom primjer Sanjina Muse koji su organizovali proteste protiv prajda. To je također jedna grupa koja promiče isključivost protiv jedne manjinske grupacije, naravno LGBT”, pojasnio je Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a.

U Srbiji ovakve grupe postoje da ublaže sliku o vladajućim

U Srbiji povezanost zvanične politike i ekstremističkih organzacija se i ne krije. Ne izostaje ni finansijska podrška koja je nekada vidljiva, ali značajniji dio se i ne vidi. Taj radikalizam služi da vrati neprihvatljiv govor u javnom prostoru, mišljenja su opozicioni parlamentarci.

“To se dešava i u srpskom parlamentu. Svako ko je alternativa i usudi se da kritikuje on je izložen napadima ekstremizma. Te grupe posotoje da bi ublažile sliku o sadašnjim vlastima u Srbiji, da one ne bi bile ono što zovemo desnica jer oni se danas predstavljaju kao umjereni centar, ali su oni umjereni centar samo zato što proizvide ekstremne grupe koje imaju njihovu otvorenu podršku”, zaključak je člana Parlamenta Republike Srbije Nebojše Novakovića.

Dvodnevnu konferenciju, kojoj prisustvuje više od 80 učesnika iz regiona i svijeta, “Krajnje desničarski ekstremizam na Balkanu: Grupe, trendovi i politička podrška” organizirala je Balkanska istraživačka mreža u BiH. Predstavljena je i interaktivna mapa ekstremističkih i desničarkih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!