Diskusija o neradnoj nedjelji u studiju ND: Trgovcima samo jedan slobodan dan i to ne svima

U Novom danu smo ponovo aktuelizirali priču o neradnoj nedjelji i tokom praznika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kome će neradna nedjelja pogodovati, radnicima ili poslodavcima, malim ili velikih trgovcima, koji su argumenti za i protiv uvođenja u studiju su diskutovali poslodavci, ekonomisti, sindikalci. Za Novi dan govorili Adnan Selimbegović predsjednik Udruženja poslodavaca FBIH, Mersiha Beširović – predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti FBIH, zastupnik u Parlamentu FBIH Admir Čavalić i Lejla Džino – članica sindikata radnika trgovine iz HNK gdje je nedjelja neradna posljednje dvije godine.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca govorio je da sve ima svoje dvije strane, pa tako i ovaj nacrt zakona.

“Svaka medalja ima dvije strane, i dobru i lošu. Sindikati su izrazili želju da se nedjelja ne radi. S druge strane, imamo šaroliku praksu. Pojedine općine su proglasile neradnu nedjelju. Mi smo kao poslodavci bili neutralni. Nismo se protivili, ako ima pozitivne strane mi ćemo to udovoljiti. Nama je bilo važno da se napravi propis koji će važiti za sve”, kazao je.

U razgovor se uključila i Mersiha Beširović.

“To je dugogodišnja inicijativa. Pokušavali smo na različite načine. Vrijeme je da se to uvede. To je želja radnika, prvi prioritet su bile plaće. No, drugi prioritet im je bila slobodna nedjelja. Radnici već imaju slobodan dan, a ovaj iskorak će napraviti da budu slobodni samo nedjeljom. Radna sedmica traje 40 sati. Mi imamo strašan problem sa zloupotrebom prekovremenih sati. Mislimo da će se i tome stati u kraj.  Ova mjera je korisna i za radnike i za poslodavce. Postoji manjak radnika i vrlo je teško organizovati smjene”, istaknuo je.

No, kako je dodao Smailbegović generalno je problem odlaska radnika.

“Trgovina nije djelatnost koja je ugrožena. Zakon o radu je definisao. I to 40 radnih sati nedjeljom. Mi imamo potpisan kolektivni ugovor. Dosta dobro regulisana materija”.

Mersiha Beširović je također govorila i o uslovima rada:

“Uslovi nisu isti za sve. Nisu isti za sve ni u istoj kompaniji. Radnice žele biti sa supružnicima i svojom djecom da odmaraju taj jedan dan. Ovo je prvi korak, da neko želi da radi u korist radnika.”

Međutim, sa njihovim stavovima nije se složio ekonomski analitičar Admir Čavalić.

“Ovo je neradna nedjelja za pola države. Ugostitelji, kuhari će raditi normalno. Samo će prodajni objekat biti zatvoren. Subota je dan kada djeca ne idu u školu. Problemi radnika u BiH, su niske plate i neplaćeni prekovremeni rad. Treći problem su uslovi rada. Tek četvrti je neradna nedjelja. Ako se slažu poslodavci, sindikati zašto ne napravite kolektivni ugovor”, kazao je.

Smailbegović tvrdi da je zakon jedan za sve.

“Zakon je jednak za sve. Ne prepoznaje velike ili male trgovce. Ne vidim da će to biti posebnih razlika. Problem su trgovački centri, gdje će ugostiteljski objekti nastaviti raditi. No, i tu će biti manja posjećenost. Vrijeme će pokazati koliko je ovaj zakon dobar”.

Međutim, ekonomski analitičar kaže da su puno veći problem druge stvari.

“Ne brinem za potrošače. Problem je da ako neko radi u javnim kompanijama on je prekovremeno plaćen nedjeljom. U trgovini znači ukidamo mogućnost da zarade nedjeljom. Kritikujem velike trgovce. U Drvaru imamo strašan problem. Radnici odoše u druge gradove da rade. Migriraju u oblasti gdje mogu raditi. Ovo ne znači da će dobiti dva slobodna dana, nego da će fiksno odmarati nedjeljom”, stava je Čavalić.

N1 BiH

U Novi dan uključila se i Lejla Džino, članica sindikata radnika trgovine iz HNK gdje je nedjelja neradna posljednje dvije godine.

“Neradna nedjelja znači puno. Konačno možemo planirati, nedjeljne putove, ručkove… Na taj dan život nam je puno ljepši. Jačamo naše odnose jer smo zajedno. Nema problema ni sa kupcima, jer su se navikli. Subotom kupe sve što je potrebno. Udobno i jednostavnije je kada znate da je to taj dan. Imamo samo nedjelju slobodnu, šest dana. Ali funkcioniše sve normalno. Radimo sedam sati dnevno”, kazala je.

Potom je Beširović navela da je svjesna da kod nas procesi idu jako sporo i da je ovo daleko od konačnog rješenja.

“Bit će ovo epohalna promjena za radnike”.

Smailbegović je dodao:

“Poslodavci su protiv svih zakona koji se suprostavljaju tržištu. To je bio zahtjev Sindikata. Mi smo neutralni, kakav će efekat biti ovog zakona ne znamo. Mislimo da neće biti problema. Tržište rada će ovo vrlo dobro regulisati. Krenuo sam sa privatnim biznisom. Tada je jedino važno bilo da dobije platu na vrijeme. Kako prolaze vremena, tržište se izmijenilo. Jedan veliki trgovac je zatvorio nedjeljom. Uradio je to jer je imao pritisak od radnika. Ovo je priča o tržištu rada. Ne žele da rade prekovremeno, za male pare. Mi se moramo tome prilagoditi”, zaključio je Smailbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare