Kome je više trebao TV nastup, “nepotvrđenom” Šmitu, ili osumnjičenom Dodiku?

Vijesti 10. nov 202308:16 2 komentara

​Turista, migrant, neizabrani stranac, nelegitimni visoki predstavnik, raznim imenima su Kristijana Šmita nazivali u Republici Srpskoj. Iznenađenje za javnost zato je bilo njegovo pojavljivanje na RTRS-u.

Za opoziciju je po srijedi prevara naroda, te otopljavanje odnosa na liniji OHR-vlasti RS. Pitaju i koja je cijena.

U kancelariji Visokog predstavnika u Sarajevu, sa zastavom Bosne i Hercegovien u interijeru, javni servis Republike Srpske snimao je intervju sa Kristijanom Šmitom; njemačkim diplomatom kojeg mjesecima dio političke javnosti osporava.

Sam Šmit na to ne haje, ima kaže visok selfi koeficijent u Republici Srpskoj, a njen lider Milorad Dodik mu nije neprijatelj. Jeste neistomišljenik.

“Ja ne kritikujem njega, nego njegove odluke. Nisam ja taj koji neće da razgovara sa Dodikom, on je taj koji odbija razgovarati sa mnom.”

U RS nemam deficita kada je u pitanju koeficijent želje za selfi sa mnom, stava Visoki predstavnik.

Ni Kristijan Švarc-Šiling nije pomenut u Savjetu bezbjednosti UN-a, argumentuje svoje imenovanje Kristijan Šmit. Kritikuje i ministra bezbjednosti Nenada Nešiča, za kojeg kaže da daje:

“Pogrešne i zlonamjerne izjave. Zamislite šta bi uradio Pedi Ešdaun da se tako nešto pričalo.”

“Nisam ja Poplašen, odgovara mu Nešić. “Vi ste stranac, ne prijetite i ne brukajte Njemačku”.

Od pružene ruke za razgovore sa prvim čovjekom Republike Srpske izgleda nema ništa.

“Da je legalan mogli bismo da razgovaramo. Ne prihvatamo njegov legitimitet, niti ćemo se sasatati s njim. Oni smatraju da u činu sastajanja sa mnom kao predsjednikom RS, RS bi njemu dala legitimitet da opet nameće zakone koji su na štetu RS. Oni, stranci nisu dobronamjerni, američki ambasador i Šmit”, poručuje Milorad Dodik.

Jesu li izdajnici i plaćenici oni koji su snimali intervju s “turistom”, pita opozicija.

Onaj koji se sa Visokim predstavnikom-kojeg ne priznaje sastao prije dvije godine, stava da se iza scene nešto dogovara.

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a

“Šta god da je Republika Srpska neće imati koristi od toga. To je na relaciji Dodik-Šmit.”

Dok potvrđuje osporene zakone Narodne skupštine, koji su navedeni i kao prepreka za EU put BIH, Nenad Stevandić kritikuje i Brisel i njemačkog diplomatu.

“Zbog čega nas drže van i indukuju sukobe nelegalnim visokim predstavnikom koji sultanski upravlja u 21. vijeku to je pitanje za njih, ne za nas. Niti sam komentarisao kada je bio an N1, niti ću komentarisati kada je bio na RTRS. U NSRS nije bio”, odgovorio je Stevandić.

Za Šefa kluba SDS sve je populizam i prevara.

“Šmit je nametnuo zakon krivični BIH, po tom zakonu se dodik odazvao na sud BIH, što znači da je prihvatzio i Šmita kao Visokog predstavnika i Šmita kao nekoga ko je nametnuo zakon. To turisti ni u jendoj državi ne mogu da rade”, zaključio je Vukota Govedarica.

Upravo, ročište u predmetu Dodik, po mnogima je dio političke igranke iza scene. Ko će na igrati, a ko svirati znaće se 22.novembra. Do tada se isšitavaju komentari. Zanimljiv i indikativan često je bivši generalni sekeretar SNSD-a Rajko Vasić, koji kritikuje ukazivanje Visokog predstavnika na RTRS-u.

“U pitanju tretmana nepriznatog Šmita, ne može da bude greške.”

Ona će doći na naplatu nakon dvadeset godina.

Tako su pravljenje greške sa Graničnom Službom, pa sad imamo Graničnu Policiju, sa obezbjeđenjem objekata i lica pa sada imamo Sipu, sa PDV-om, pa sada stalno molimo za svoje pare, upozorio je Rajko Vasić u svom političkom blogu.

U pozadini svega, u jeku krize, provejava i pitanje, kome je više trebao ovaj nastup-nepotrvđenom Šmitu, ili osumnjičenom Dodiku?

Od turista, do nelegalni visoki predstavnik, ilegalni migrant, do gostovanja Kristijana Šmita na javnom servisu RS prošlo je malo. Da li su ovo znaci da se neke politike mijenjaju?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare