Komemoracija dr. Irfanki Pašagić: Želimo nastaviti ono čemu je ona posvetila svoj život

Vijesti 23. mar 202421:31 1 komentar
N1

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija brojni prijatelji iz Italije, članovi porodice, saradnici, predstavnici Doma za djecu i mlade bez roditeljskog staranja i drugih organizacija, danas su položili cvijeće i odali poštu na mezaru dr. Irfanke Pašagić u Tuzli, a zatim učestvovali u komemoraciji koju je organizovala tuzlanska Amica nevladina, neprofitna organizacija u povodu prve godišnjice od smrti ove velike humanitarke.

Dr. Irfanka Pašagić je bila predsjednica Udruženja Amica iz Tuzle koje je njenom zaslugom postalo, pored psiho-socijalne pomoći i svojevrsni centar za dokumentaciju i istraživanja o stanju žena nakon rata.

N1

Ona je posebno podržavala dijalog, shvatanje i toleranciju među osobama svih nacionalnosti. Njen neumorni rad kao aktiviste i neuropsihijatara, potrošen je na pomaganje svim preživjelima iz koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini tokom rata 90-ih godina.

N1

Komemoracija je protekla u duhu poruke kojom je izražena želja i nastojanje u pravcu toga da se nastavi živjeti ono čemu je dr. Irfanka Pašagić bila posvećena.

“Bila je to žena koja nam je dala toliko toga, koja nas je izgradila i naučila da gradimo mostove i mreže mira, a kojoj smo svi dužni, još više danas u scenarijima rata i kršenja ljudskih prava koja nažalost karakterišu naše vrijeme”, kazala je Selma Hodžić iz tuzlanske Amike.

N1

Na komemoraciji je kao retrospektiva, predstavljen video kolaž fotografija i video zapisa o doktorici Irfanki. O njoj i njenom radu su govorili, njena sestra Munira Beba Hadžić, nekoliko prijateljica iz Italije i dvije djevojke iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja koje su bile djeca u vrijeme kada je Irfanka pomagala ovu instituciju.

N1

Dr. Irfanka Pašagić, rođena je u Srebrenici 1953. godine. Nakon studija u Sarajevu i Zagrebu, gdje je stekla specijalizaciju iz psihijatrije, vratila se da radi u svom rodnom gradu gdje je ostala do aprila 1992. godine.

Za svoj angažman 2005. godine Irfanka Pašagić dobila je međunarodnu nagradu Fondacije Aleksander Langer, nagradu koja se od 1997. godine dodjeljuje osobama koje aktivno rade za slobodu, demokratiju, pravdu i suživot..

N1

Nakon dobivanja ove nagrada, želeći da na neki način pomogne svome rodnom gradu ona inicira prvu „Sedmicu sjećanja“ najprije u okviru neformalne grupe koja ubrzo prerasta u udruženje “Prihvati Srebrenicu” (Adopt Srebrenica).

Prošlogodišnja 15. Međunarodna sedmica sjećanja u Srebrenici je počela sa motom „Poruka za čovjeka“ ,čime je Udruženje Adopt Srebrenica pokrenulo inicijativu „Poruka za Irfanku“.

N1

Oni time žele prikupiti što više pisanih materijala, fotografija, priča od njenih saradnika i porodice kako bi rad i djelo velike humanitarke, iz srebreničke porodice Pašagić nadaleko poznate po humanosti i pomaganju ljudima, u formi neke publikacije ,ove godine, predstavili široj javnosti – najavili su tada iz udruženja Adopt Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare