Komemoracija profesoru Karčiću: “Bio je kompletna ličnost, svima posvećen”

Vijesti 18. mar 202212:07 > 12:13 0 komentara
F.Z./N1

Danas je u sarajevskoj Vijećnici održana komemoracija istaknutom bh. pravniku, naučniku i profesoru Fikretu Karčiću koji je prije dva dana preminuo u 66. godini.

Komemoraciji je prisustvovala i gradonačelnica Sarajevo Benjamina Karić koja je bila profesorova studentica.

Brojni prijatelji, kolege, članovi porodice prisustvovali su komemoraciji i prisjetili se njegovog lika i djela.

Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, na kojem je i profesor Karčić predavao, kazao je da bi volio da je imao još deset godina da se pripremi za posljednje riječi koje će uputiti svom kolegi i prijatelju. Ali, kaže, Božije je najpreče.

“Profesor Fikret Karčić je dijelu naše javnosti je poznat kao profesor islamskih nauka u nas i u svijetu, a drugima je poznatiji kao pravni historičar. Bio je i jedno i drugo. Bio je čovjek integracije i inkluzije, sa nesvakidašnjom lakoćom je u svojoj ličnosti i u svojoj misli mjerio univerzalne islamske tekstove, bošnjačku tradiciju, bh. multireligijski kontekst i evropske liberalno-demokratske ideale. Bio je na domaćem terenu i u islamskim naukama i u komparativnoj pravnoj historiji i u kulturalnim studijama i u metodologiji, istraživanjima i u mnogim drugim disciplinama. Bio je kompletna ličnost, svima je bio podjednako posvećen”, kazao je profesor Alibašić.

Kaže da je profesor Karčić živio u skladu sa narodnom poslovicom: “U dobru se ne povisi, u zlu se ne ponizi”.

“Karakterno je bio rijetko konzistentna ličnost. A imao je i blistavih i teških trenutaka u svom životu. Mogli smo računati na znanje, pedagoško iskustvo i umijeće profesora Karčića. Izvrsnost je bila još jedna njegova osobina. Navest ću samo jedan argument u prilog ovoj tvrdnji – dugovječnost njegovih djela”, istakao je Alibašić.

F.Z./N1 (Hamza Karčić i Benjamina Karić)
F.Z./N1 (Munira Subašić)
F.Z./N1
F.Z./N1 (Hamza Karčić i Hikmet Karčić)
F.Z./N1 (Benjamina Karić)
F.Z./N1 (Tarik Haverić)
F.Z./N1 (Munira Subašić)
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1 (Ahmet Alibašić)
F.Z./N1 (Tarik Haverić)
F.Z./N1 (Hikmet Karčić)
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

I profesor Tarik Haverić se lijepim riječima i drhtavim glasom oprostio od svog prijatelja i kolege.

“Nisam znao profesora Karčića iz djetinjstva, nismo zajedno studirali, radili, niti bili porodični prijatelji. Utoliko je teže da objasnim tu bliskost koju smo osjećali i koja me vezivala za njega 40-tak godina. Vrlo brzo, on je postao dio jednog uskog kruga mojih poznanika i kasnije prijatelja od kojih me paradoksalno dijelila ontološka razlika. Svi oni bili su iskreni vjernici s kojima sam se ja slagao mnogo bolje nego s nekima drugima s kojima sam dijelio navodno ideološku poziciju koja je vremenom postala sve manje važna”, kazao je.

Kako kaže, posljednje dvije godine su promijenile društveni život mnogih ljudi, pa su se tako i njih dvojica rjeđe viđali.

“A posljednjeg puta nakon njegove kratke poruke prije nepunih mjesec dana ti susreti bili su skoro pa ritualni. Nalazili smo se u jednom mirnom sarajevskom hotelu, naručivali obojica isti čaj od majčine dušice sa medom i pričali bez ikakvog dnevnog reda i unazad kada gledam prosto je nevjerovatan raspon svih tih tema koje su nekad bile stručne i nekad lične koje bi se nakon neke opaske razvijale u smjeru u kojem niko nije planirao”, naveo je profesor Haverić.

Sin profesora Karčića, Hikmet Karčić danas je sve prisutne podsjetio na to da je njegov otac volio petkom piti kafu sa prijateljima nakon džume.

“Naš babo nije bio samo otac. On je bio i mentor i savjetnik, ali posljednjih nekoliko godina je počeo od nas tražiti savjet. Pošto je na svakih 15 dana pisao kolumne u Preporodu onda bi tražio od nas da mu pošaljemo linkove vijesti koje se dešavaju u svijetu jer nije imao društvene mreže. Sada je već trebao biti u Turskoj, kupljena je karta, rezervisan hotel da tamo bude sa mamom i Hamzom (sinom op.a.) i jučer pored njegovog stola nađem odštampanu literaturu o Eski Šeheru, gradu u kojem je trebao biti. I to me podsjetilo na svako naše putovanje, ono nije bilo turističko, već edukativno, htio je da se pripremi prije nego ode u neki grad, neko novo mjesto”, zaključio je drhtavim glasom Hikmet Karčić.

Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se “Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918.-1941.”, “Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma”, “The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times”, “Studije o šerijatskom pravu i institucijama”, “Metodi istraživanja u islamskim naukama”, “Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku”, “The Other European Muslims: A Bosnian Experience”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!