Evropski parlament danas raspravlja o Kosovu i Srbiji: Izvjestioci iznijeli svoje viđenje

Vijesti 03. okt 202315:51 0 komentara
Facebook

Danas Evropski parlament raspravlja o Kosovu i Srbiji, a izvjestioci za Kosovo i Srbiju su za Guardian uoči ove rasprave iznijeli svoje viđenje situacije.

Mislim da obje strane imaju ogromnu odgovornost da osiguraju da se što prije vratimo dijalogu”, rekao je izvjestilac za Srbiju Vladimir Bilčik u telefonskom razgovoru s novinarima Guardiana jutros.

Nažalost, dolaskom Aljbina Kurtija na vlast pregovori su zaista odugovlačili i ne idu u pravcu pronalaženja rješenja – i to govorim kao neko ko je veoma otvoren u kritikovanju srpske strane”, rekao je on.

Podcrtao je da “ako se dijalog ne pomakne dalje, vidjet ćemo više sukoba, više nacionalizma, više povlačenja iz svijeta”.

Situciju je prokomentarisala i europarlamentarka Viola von Cramon-Taubadel.

Duboko sam zabrinuta zbog nedavnog napada u Banjskoj i mogućih eskalacijskih posljedica koje je on mogao proizvesti”, navela je članica Zelenih u Evropskom parlamentu i za Kosovo u odgovoru novinarima Guardiana.

Moramo znati u kojoj mjeri je i uz čiju pomoć izveden napad, s obzirom na količinu municije i oklopnog vozila”, rekla je ona.

Također je istakla da postoji potreba da se preispita pristup Brisela.

EU sada mora preispitati svoju ukupnu strategiju prema pregovorima Srbije i Kosova i regionu Zapadnog Balkana uopšte“, rekla je ona.

Trenutni pristup, koji se fokusira na ekonomsku i političku stabilnost, doveo je do napada na Banjsku. Umjesto toga, moramo dati prioritet osnovama – vladavini prava i demokratiji, i više se angažovati s progresivnim glasovima iz cijelog regiona. Konačno, potrebno nam je trenutno pojačanje i KFOR-a i EUFOR-a – ništa ne odvraća bolje od prisustva snažnih NATO trupa na terenu”, podcrtala je.

Ambasador EU na Kosovu Tomáš Szunyog je u objavi na društvenim mrežama naveo da je posjetio sjever Kosova gdje je “čuo različite stavove i perspektive o trenutnoj situaciji na terenu”.

“Najnoviji događaji su oštar i tragični podsjetnik šta je u pitanju za ljude koji žive na sjeveru Kosova, za bezbjednost svih zajednica i za širi region”, napisao je on na društvenim mrežama.

Dodao je da je “podcrtao ulogu i važnost koju lokalni akteri imaju u doprinosu snižavanju tenzija u ovom kritičnom trenutku”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!