“Komisija ze koncesije BiH mora odlučiti o HE Buk Bijela”

Vijesti 15. feb 202320:23 0 komentara

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić komentirala je za N1 formiranje pravnih timova koji bi trebali riješiti pitanje projekta poput HE Buk Bijela, kazavši kako ovoj spor mora riješiti Komisija za koncesije BiH.

Formiranje timova najavili su nedavno lideri SNSD-a i Naroda i pravde, Milorad Dodik i Elmedin Konaković.

“Naravno da ne mogu isključivo pravni timovi, oni mogu razgovrati, ponuditi svoje mišljenje. U ovom konkretnom slučaju nadležnost je Komisije za koncesije BiH. I to je Ustavni sud izričito rekao u svojoj odluci jer je to u skladu sa Zakonom o koncesiji.”

Ustavni sud BiH na posljednoj plenarnoj sjednici donio je odluku kojom je potvrđeno kako Komisija za koncesije nije izvršila Djelimičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te je ovo rješenje dostavljeno Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Odluka nije donesena jer nije bilo kvoruma, a bio je upitan i legitimitet same komisije, obzirom da je pojednim članovima davno istekao mandat. Što sada, predsjednica Ustavnog suda kazala je kako se nada da će Tužilaštvo biti aktivnije u odnosu na ovaj predmet.

“Predmet nije riješen, ako i kada Komsija za koncesije donese odluku, ako bude žalbe pred Sudom BiH, nakon toga apelacije, Ustavni sud BiH može donijeti konačnu odluku u ovom predmetu”, kazala je Galić.

Izbor novih članova, odnosno konkursnu proceduru obustavio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa tvrdeći kako uslovi iz procedure nisu ispoštovani. No, treba podsjetiti da je u nekoliko navrata kazao i kako BiH ne treba državna komisija koja previše troši, ništa ne radi.

S druge strane Ustavni sud BiH nikada nije donio privremenu mjeru, zbog čega radovi na izgradnji Hidroleketrane nisu obustavljeni.

Sa Galić smo, između ostalog, razgovarali i o Schmidtovim odlukama, državnoj imovini, te o nepoštivanju odluka ovog Suda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!