Komšić komentarisao sastanak Kusturice i Bazdulja sa Handkeom

Vijesti 08. maj 202120:40 > 20:51 8 komentara
AFP

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na posjetu kontroverznog austrijskog pisca Petera Handkea BiH, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu, te je komentarisao i režisera Emira Kusturicu i pisca Muharema Bazdulja koji su ga dočekali u Višegradu, gdje su mu priredili doček.

“Podvriskivanje četnika Emira Kusturice i Muharema Bazdulja sa glorifikatorom genocida Peterom Handkeom, najbolji je dokaz kako u konačnici završava dijalog sa ljudima koji ne uvažavaju nikakve činjenice”, istakao je Komšić.

Podsjetimo, Handke je juče boravio u Banjaluci u zgradi Vlade RS gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i drugim domaćinima, a potom je otišao u Andrićgrad gdje mu je uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”, za, kako je navedeno, “najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili RSj tokom 2020. godine ‘Drugi mač – Majska povest'”. Tu ga je dočekao i pisac Muharem Bazdulj, koji je već neko vrijeme svoju travničku adresu zamijenio sa beogradskom.

Javnosti se danas obratila i glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović koja se željela izviniti zbog “uznemirenosti koju je izazvao snimak zabave u čast Petera Handkea”.

S obzirom na veliki interes izazvan emitiranjem privatne zabave u čast Petera Handkea, na kojoj je učestvovao i jedan od suradnika Oslobođenja, želim reći da mi je zaista žao sto su se uznemirili i osjetili povrijedjenim naši čitatelji. Uređivačka politika Oslobođenja, naša opredijeljenost za Bosnu i Hercegovinu, državu svih njezinih ljudi, zemlju jednakih prava i mogućnosti za sve, je jasna kao što su uvijek bili precizni i jasni našii stavovi o Srebrenici i počinjenom genocidu. No, Oslobodjenje ne može biti odgovorno za privatne odluke i druženja svojih suradnika. Jednako kao sto ni Halid Beslić ne može biti kriv što se Handke slavi uz njegovu pjesmu“, istakla je Selimbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare