Komšić: Obnoviti evropske integracije, ali zastupati jednakopravnost bh. građana

Vijesti 06. okt 202113:13 > 13:27
Izvor: Fena

Tokom druge plenarne sjednice samita EU -Zapadni Balkan na kojoj se razgovaralo o produbljivanju političkog dijaloga, ali i o trenutnom stanju kada je riječ o proširenju EU na Zapadni Balkan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da je potrebno obnoviti evropske integracije kroz zastupanje jednakopravnosti svih građana BiH, te pozdravio inicijativu o Zajedničkom regionalnom tržištu CRM.

Komšić je istakao da proširenje na Zapadni Balkan ima smisla, samo ako će to uistinu značiti i uspostavljanje evropskih vrijednosti i principa na Zapadnom Balkanu, kao i poštivanje temeljnih tekovina demokratije u civiliziranom društvu.

“Dijelim vaše mišljenje da, u svijetlu evropskih vrijednosti, primarna aktivnost država Zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine treba biti usmjerena na razvoj potpune i stabilne demokratije, zaštitu osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, što sve zajedno treba činiti kroz sistem vladavine prava. Podržavam nužnost za odlučnim naporima ka regionalnoj stabilnosti koja treba poslužiti Zapadnom Balkanu i nekim državama članicama Evropske unije da usklade bilateralne odnose, u kojima još uvijek zapaženo mjesto ima nasljeđe rata na našim prostorima”, kazao je Komšić.

Samit u Sloveniji

Komšić je naglasio da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za svoj evropski put uprkos svim izazovima i različitim političkim uplivima trećih strana.

“Pozivam države članice Evropske unije da očuvaju proces evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji trebaju svoju budućnost da vide u svojoj zemlji. Smatram da se moraju prevazići unutrašnje nesuglasice kako bi evropske vrijednosti i evropske standarde doveli u Bosnu i Hercegovinu i omogućili našim građanima da ostanu u svojoj zemlji, ne zbog evropske perspektive, već zbog poboljšanja kvaliteta života i garancije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u skladu s dostignućima savremene civilizacije. Da bi takvo nešto bilo moguće, očekujem od Evropske unije da ne odustaje od vlastitih vrijednosti, principa i standarda u svim zemljama Zapadnog Balkana, jer bi odustajanje od tih vrijednosti zbog kratkoročnih ciljeva, moglo ostaviti dugoročne posljedice i u samoj Evropskoj uniji. Zato je važno da sa današnjeg Samita pošaljemo važnu poruku – da Zapadni Balkan treba obaviti tranziciju prema evropskim vrijednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tome pogledu, Evropska unija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku”, istakao je Komšić.

Komšić je posebno naglasio da je Bosna i Hercegovina potpisnica Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market CRM).

U tom smislu pozdravio je ključnu i historijsku ulogu EU, jer se Zajedničko regionalno tržište bitno razlikuje od drugih regionalnih inicijativa, zbog odlučnosti EU da za Zapadni Balkan izdvoji proiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina.

“Smatram da je ekonomsko regionalno povezivanje, zasnovano na osnovnim principima EU, od velike važnosti za poboljšanje životnog standarda kao i za napredak čitave regije ka Europskom putu. Bosna i Hercegovina cijeni sveobuhvatnost ovog regionalnog projekta koji se provodi kroz Berlinski proces. Pozdravljam ključnu ulogu Europske unije u koordinaciji aktivnosti uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta kroz Berlinski proces kao i produbljivanje partnerskog odnosa država Zapadnog Balkana sa spacijaliziranim regionalnim institucijama popout CEFTA, Vijeća za regionalnu suradnju, Transportne i Energetske zajednice u provođenju reformi kroz Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan. Smatram ovaj potez Europske unije historijskim, jer je bitna razlika između njega i drugih regionalnih inicijativa upravo u odlučnosti institucija EU, kapacitiranosti pomenutih regionalnih organizacija i proiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina”, poručio je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar