Komšić optužio Srbiju i Hrvatsku da žele podijeliti BiH

Vijesti 20. sep 202319:31 1 komentar
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku. U skoro polusatnom govoru, prozvao je susjedne zemlje, govorio o migracijama, Izbornom zakonu, te poručio međunarodnoj zajednici da podrže BiH ukoliko se želi sačuvati mir na zapadnom Balkanu.

Predsjedavajući Predjedništva BiH optužio je Hrvatsku i Srbiju da kroz etničke zajdnice na koje navodno polažu nacionalno pravo vrše upravljanje BiH s ciljem da je podjele ili obesmisle kao državu.

U govoru pred Generalnom skupštinom UN-a on se osvrnuo na problem migracija, činjenicu kako je da snažnije zemlje radi vlastitih benefita odabiru, najbolji i neškolovaniji kadar koji napušta BiH zbog finansijkih razloga, ali i političke nestabilnosti. To posebno iskorištavaju istočni i zapadni susjedi, potpomognuti podrškom nekih međunarodnih faktora, zbog čega na kraju u BiH imamo etničke i politički podobne kadrove koji teško mogu napraviti napredak

“Naša dva susjeda, kroz etničke zajednice u Bosni i Hercegovini, na koje nastoje polagati svako pravo, i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad Bosnom i Hercegovinom izvršili, na taj način vrše udar na suverenitet naše zemlje, čime se skoro u cijelosti onemogućava bilo kakav demokratski razvoj Bosne i Hercegovine. Smatramo da je u interesu Ujedinjenih nacija, ukoliko se na zapadnom Balkanu želi očuvati mir, mora dati podrška državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama”,  poručio je Komšić.

Komšić je kritikovao je i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, kazavši da je svojim odlukama produbio etnički princip koji godinama stvara probleme. Upravo nejednakosti građana u političkom i izbornom sistemu, ima za posljedicu etnički sistem upravljanja zemljom koji je sam po sebi predodređen da bude konfliktan.

Osvrnuo se i na posljednju presudu Evropskog suda u Strazburu po zahtjevu Kovačević upozorivši da je jedna od susjednih zemalja aludirajući na Hrvatsku odbacila presudu kojom se upravo traže građanksa i demokrstka načela sukladno evropskoj praksi.

Tom prilikom je ponašanje Andreja Plenkovića uporedio sa Vladimirom Putinom, koji također ne poštuje međunarodno pravo.

“Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova kakvo se moglo čuti od strane premijera susjedne zemlje podsjeća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine. Međutim to nije samo negativan odnos prema međunarodnim standardima Ujedinjenih nacija nego i politika koja se prema Bosni i Hercegovini vodi od strane njenih susjeda”, kazao je Komšić.

Društva u kojima dominira nejednakost kao što je bosanskohercegovačko, teško može biti legitiman akter koji propagira ideje samoodrživog razvoja, poručio je predsjedavajući Predsejdništva BiH, ali i dodao da BiH unatoč svemu ipak aktivno radi na implementaciji Agende 2030, na izgradnji povjerenja i solidarnosti na tragu demokratkih zrelih društava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare