Komšić pohvalio Schmidta: Likvidirao je ideju o trećem entitetu

Vijesti 04. okt 202219:03 1 komentar
Ivo Komšić (Anadolija)

U Bošnjačkom institutu održana je panel diskusija u kojoj su učestvovali Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Krešimir Zubak i Jakub Finci na temu izbornih rezultata i daljih koraka u pravcu stabilizacije BiH.

Lagumdžija je naglasio važnost EU nadzora nad budućim procesima uspostave vlasti i implementacije neophodnih reformi. Dodao je da je politička kriza, uz socijalne i ekonomske izazove, najveći problem u ovoj zemlji. Na skupu je bilo riječi i o odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U debatu se uključio i član ratnog predsjedništva BiH Ivo Komšić, doktor sociologije i filozofije, koji je rekao da su se u izbornoj kampanji pojavili novi pozitivni slogani koji se odnose na državu BiH, što Komšić vidi kao dobar uticaj iz Evropske unije preko Zagreba na HDZ u BiH.

“Također evidentno je da je Schmidt donio odluku kojom sprečava blokade u Federaciji BiH, i visoki predstavnik je tu jasan – donio je mjere koje onemogućavaju blokade u ovom entitetu. Ne znam šta su ljudi očekivali od visokog predstavnika, ali vidim po izjavama da su neki očekivali da će on ukinuti stranke koje su dobile najviše glasova. Ovo su bili građanski izbori – jedan građanin, jedan glas. Ako je neko očekivao da će Schmidt promijeniti volju građana, onda su to nerazumna očekivanja”, naglasio je Komšić.

On smatra kako je visoki predstavnik likvidirao ideju o stvaranju trećeg entiteta.

“Da smo građane pitali prije deset dana, barem one koji vole ovu zemlju, rekli bi: treba spriječiti etničke izborne jedinice i ukloniti blokade u Federaciji. I evo, Schmidt je to napravio. Kome će to ići u prilog u formiranju vlasti, to nema veze sa Schmidtom. Nemojmo očekivati da će bilo ko iz međunarodne zajednice mijenjati izbornu volju građana. Mi kao demokrate, moramo poštovati volju i početi aktivnije raditi. Niko ne govori o tome da su tzv. građanske stranke podbacile. Zašto je HDZ ostvario ovakav rezultat? Gdje one imaju organizacije, u Grudama ili Širokom Brijegu? Kakve su njihove liste, pogledajte im liste”, poručio je Ivo Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare