Komšić traži od Krišto da objasni plan rada prije glasanja o statusu mandatara

Vijesti 20. dec 202219:49 1 komentar

Hoće li BiH u četvrtak dobiti prvu mandatarku za sastav Vijeća ministara, ili će Komšićev zahtjev za izlaganjem ekspozea u Predsjedništvu BiH ovaj proces usporiti? Sudeći prema poslovniku Predsjedništva BiH, dovoljna je prosta većina, odnosno da članovi Predsjedništva, u ovom slučaju Bećirović i Cvijanović potvrde kandidaturu Borjane Krišto.

Koliko god stranke osmorke, HDZ i SNSD izbjegavaju teme oko kojih nema konsenzusa, toliko na njima insistiraju DF i SDA. Ovaj put član Predsjedništva Željko Komšić, traži od Borjane Krišto, da objasni plan rada prije nego se Predsjedništvo izjasni o statusu mandatara.

“Imam za mene par ključnih pitanja, šta se dešava sa NATO-om, pošto ga u tom papiru nema, da li to znači da mi dižemo ruke, kako će se Vijeće ministara postaviti po tom pitanju, šta znači u kontekstu priče, da li se povećava budžet OS BiH”, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Budući ministar odbrane Zukan Helez (SDP), samo par sati prije ove Komšićeve izjave, komentarisao je opterećujuća pitanja poput NATO puta za koji bi trebao biti nadležan, ali i Izbornog zakona.

“Mislim da nam je dosta svima svađe, i stalno ako se budemo vraćali šta će negativno uraditi Milorad Dodik, šta će negativno uraditi SDA, šta će negativno uraditi SDP, HDZ, ja bi volio pitanja, šta će pozitivno uraditi, Da okrenemo atmosferu, da to bude nešto što je bolje svima nama. Ako ćemo se svađati u studiju, Parlamentu, Savjetu ministara, od toga nema ništa”, kaže Helez.

Iako se špekuliše da se Krišto Komšićevom pozivu ne bi ni odazvala, iz HDZ-a samo kratko:

“Nećemo komentarati takve izjave, posebno ne ovu.”

Komšić nije eksplicitno rekao da će biti protiv imenovanja Krišto, no takav scenarij je očekivan. HDZ je u toku pregovora o formiranju bio precizan, u vlast mogu sa svim partijama osim DF-a. Zanimljivo je da su HDZ-ovci u izjavama izbjegavali koristiti čak i naziv stranke ili ime Željka Komšića.

No od odluke Komšića ne zavisi izbor, dovoljne ja prosta većina, podrška Bećirovića i Cvijanović ili 2:1 za HDZ-ov prijelog.

“U postupku imenovanja, svaki član Predsjedništva može predložiti jedno ime. Predsjedništvo nastoji konsenzusom donijeti odluku o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak mogu imenovati predsjedavajućeg”, stoji u Poslovniku Predsjedništva BiH.

Pitanje NATO puta kojeg danas postavlja Komšić bilo je goruće i prije četiri godine, kada je i sam Komšić ušao u vlast, zajedno sa SNSD-om.

“2018. godine program reformi je postao glavna zapreka formiranja, odnosno implementiranja izbornog rezultata nakon Izbora 2018. godine. Na koncu kada je program reforme dostavljen u sjedište NATO-a oformljeno je povjerenstvo. I mi smo ove godine i na povjerenstvu i na Savjetu ministara usvoji program reformi”, kazao je Josip Brkić, HDZ BiH.

Pored Krišto i Heleza imena koja se za sada pominju su Zoran Tegeltija, Staša Košarac, Elmedin Konaković, Edin Forto i moguće Vojin Mijatović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare