Komšić u Pressingu: Amerikanci sada imaju svoj interes ovdje, Srbija je usamljena

Vijesti 12. jun 202421:03 0 komentara
N1

"Svet ili svijet ne može biti nikakav politički subjekt, to je čisti eufemizam. To je isto ko da kažete da je na derneku bilo "puno svijeta". To je srpski svet, ta sintagma je dokaz da je nacionalni projekat propao i oni su toga svjesni", poručio je u večerašnjem Pressingu na N1 nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivši gradonačelnik Sarajeva.

Komšić je kazao da su Vučić i Dodik održavanjem sabora u Beogradu pokazali sljedeće:

“Vučić i Dodik su ovim saborom rekli da nemaju budućnost koju mogu kreirati u skladu sa nacionalnim programom koji je propao. Moraju se hvatati nečega drugog i sada moraju napraviti jednu najbezbolniju kreaciju za nas”.

Komšić je podsjetio i na pregovore kojima bi se zaustavio rat u BiH.

“Tada Zapad nije imao interes za BiH. Ja sam bio u gotovo svim pregovorima o BiH. Ko je vodio pregovore? Garnitura UN-a i Evrope, oni su vodili pregovore. Od kutlijerovog plana svi pregovori dijele BIH, to je bio dokaz da cijela međunarodna zajednica stoji iza podjele BiH. Dijelili su sve dok Amerikanci nisu prihvatili naš domaći plan da se rat zaustavi sa novim projektom”, kazao je i dodao:

“Sjedio sam za stolom s tim ljudima, bili su potpuno na Miloševićevoj i Tuđmanovoj strani. Oni su htjeli da dođe do podjele BiH, a to što narod strada ovdje ih nije briga”.

Još je kazao da je sada situacija drugačija.

“Sada je drugačije. Amerikanci imaju svoj interes ovdje, Srbija je potpuno usamljena. To što se uzdaju u Putina, ne može im on ništa pomoći. Zapad sada ima mehanizme da to dotjera u red za 24 sata ako to hoće i ako situacija dođe do toga da su im interesi ugroženi”, kazao je i dodao:

“Konkretan cilj je da uđemo u EU, prihvatimo evropske standarde i uđemo u NATO. NATO po Dejtonskom sporazumu čuva mir u BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!