Komunalnim radnicima u Kantonu Sarajevo plate će biti povećane za 80 KM

Vijesti 29. feb 202413:35 0 komentara
Anadolija

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine - Kantonalni odbor Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo postigli su u četvrtak dogovor o povećanju plata radnika, javlja Anadolija.

Dogovor je postignut uoči najavljenih mirnih protesta Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede KO Sarajevo ispred Vlade KS, koji su potom odgođeni.

Na današnjem sastanku Pregovaračkog tima Sindikata i Vlade KS postignut je dogovor o povećanju plaća komunalnih radnika, te će se na narednom sastanku pregovaračkih timova usaglasiti konačni stavovi i pristupiti potpisivanju Kolektivnog ugovora za radnike u komunalnim preduzećima KS.

“Uspjeli smo doći do adekvatnih rješenja koji će biti na zadovoljstvo svih. Danas smo našli jedan kompromis koji mislim da je dobar i za vladu u ovom momentu, a sigurno i za sindikat i vjerujemo da ćemo novim ugovorom stvoriti malo kvalitetniju radnu klimu unutar svih kantonalnih i komunalnih preduzeća. Mi iz vlade ćemo raditi na tome da ovo što smo dogovorili i sprovodimo”, rekao je Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo.

Kako je kazao, Vlada KS je prihvatila dva zahtjeva i to o povećanju plate za 80 KM u ovoj godini i za 100 KM u 2025. te da se otpremnina poveća sa tri na pet prosječnih plata.

“Opredeljenje svih članova vlade, ove nove skupštinske većine, bilo je na tome da se poboljša standard radnika u komunalnoj privredi”, rekao je Bošnjak.

Rasim Ljucević, predsjednik UO sindikata radnika komunalne privrede, kazao je da je imajući u vidu tešku situaciju u KS i u komunalnim preduzećima, dogovor maksimalno što se moglo postići.

“Svi znamo da je to povećanje malo, ali u ovom momentu je to bio maksimum”, rekao je Ljucević na konferenciji za novinare.

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH Kantonalni odbor Sarajevo otpočeo je ranije pregovore oko potpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, s obzirom na to da je važeći Kolektivni ugovor istekao 31. decembra 2023.godine.

U ranijem saopštenju su naveli da “Vlada Kantona Sarajevo i Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo nemaju sluha prema radnicima komunalne privrede te ne žele udovoljiti zahtjevima Sindikata da se povećaju plaće komunalih radnika za 100 KM.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!