Konaković: Svim zemljama koje su bile protiv sutra šaljemo protestnu notu

Vijesti 23. maj 202419:29 > 19:31 0 komentara
F.Z./N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se javnosti nakon što Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a. Istakao je kako je istinski sretan što je istina danas pobijedila. Najavio je da će Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputiti protestnu notu zemljama članicama Generalne skupštine UN koje su glasali protiv - 19. Također, uputio je oštru poruku Miloradu Dodiku i svima onima koji govore o destablizaciji države da će u bilo kakvom pokušaju djelovanja u tom smislu dobiti snažan odgovor institucija.

“Diskutanti nisu negirali genocid”

“Danas su pobijedili fakti iz presuda međunarodnih sudova i od danas će cijeli svijet prije svega u Generalnoj skupštini UN od naredne godine 11. jula sjetiti se žrtava genocida u Srebrenici. Što će širom svijeta u svim civilizovanim zemljama biti podignuta svijest o tom događaju. Možda se nekome čini da se davno desilo, nama je to bliži period bolne istorije. Ovom Rezolucijom se šalje nikada jasnija poruka onima koji negiraju genocid i slave ratne zločine i ratne zločince. Mislim da je ovo veoma važan proces, ne samo ua BiH, nego i zbog onoga što se dešava u svijetu, jasna poruka cijelom svijetu. Ovo nije vrijeme za likovanje, ovo nisu pobjede ni utakmice, ovo je borba da se istina pozicionira onako kako zaslužuje i da se pošalju snažne poruke. Veoma nam je važno da danas od diskutanta nismo čuli nikoga, čini mi se da je govorio protiv činjenica ili negiranja genocida, osim predsjednika Srbije, nisam slušao Rusiju. Govorili su o tajmingu, jedinstvu, zajedničkom stavu svih naroda u BiH. Zbog toga smo se morali oglašavati jer od nas se očekuje da imamo jedinstven stav u BiH s onima zbog kojih se rezolucija donosi”, rekao je Konaković.

“Svi u regiji su bili na pravoj strani, osim Srbije”

Istakao je kako ovo nije nikakva pobjeda ni likovanje već samo djelić pravde za porodice žrtava genocida za one koji su te strašne zločine doživjeli, pa i za one, dodaje, koji nisu presuđeni.

“Smatram važnom činjenicu da je cijeli region, naše komšije, zemlje s kojima smo nekada davno činili zajednicu u Jugoslaviji, da su sve zemlje regiona sem Srbije bili na pravoj strani. Neke od njih su bile veoma hrabre bez obzira na sve pritiske iz velikih svjetskih centara, pogotovo Srbije na čelu sa predsjednikom Vučićem. Mi to nikada nećemo zaboraviti”, rekao je Konaković.

Poruka onima koji prijete “detsabilizacijom”

Uputio je i poruku onima koji su prijetili destabilizacijom u BiH i regiji.

“Oni koji su prijetili destablizacijom u BiH i regionu, i oni koji su jedini govorili o kolektivnoj krivici, mislim na Vučića, Dodika i još nekoliko zvaničnika RS i Srbije, kada se ova rezolucija počne primijenjivati, morat će svom narodu objasniti zašto su ga gurali u koncept kolektivne odgovornosti i krivice i zašto su izmišljali teze o ratnoj šteti i izvrtali fakte kako bi pokušali zaustaviti civilizacijski proces. Bili su veoma agresivni, nisu uspjeli ubijediti oni i Rusija zajedno 17 zemalja. Predsjednik Vučić je pokušao minimizirati velike svjetske sile i male države govoreći o potčinjenosti velikim svjetskim silama – to su posljedice o kojima će morati odgovarati prije svega javnosti Srbije i ljudima koje ova tema na pravi način zanima”, rekao je Konaković.

Objašnjenje procedure glasanja u UN

Naveo je kako je bilo jako teško zadnjih nekoliko sedmica da se bavi diplomatijom u BiH te se od srca zahvalio ambasadoru Zlatku Lagumdžiji i članovima Predsjedništva BiH Željku komšiću i Denisu Bećeiroviću koji su uložili veliki napor i obavili mnogo sastanaka s uposlenicima u Misiji u New Yorku, ali i u BiH.

“Iza nas je na stotine kontakata s ambasadama, ministarstvima, zvaničnicima drugih zemalja, ne da bismo lobirali, uglavnom da bismo razbijali neistine o kojima su nas pitali. Nikada nisam govorio jer nisam hito da pravim marketing od toga, a obavio sam razgovor s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Egipta, Kuvajta, Jordana, Turske, Perua, Alžira, Bugarske, UAE i još mnogo zemalja. Većinu njih smo ubijeđivali da ne glasaju protiv nego da budu suzdžrani. To je bilo jako važno. Znam da naša javnost možda nije upoznata s procedurom glasnja, sada se pokušavaju minimizirati brojevi ljudi koji su glasali za, ono što je najvažnije je da je protiv rezolucije od 197 zemalja glasalo 19 . Nama je bilo važno da rezultat bude pozitivan i pokaže stavove i omjere koji su više od 4:1 u smislu onih koji su na strani istine i onih koji su na strani veličanja ratnih  zločinaca i ratnih zločina”, rekao je Konaković.

Uputio je poruku “komšijama u BiH i Srbiji”.

“Pozivam ih je da smire strasti, da se uozbilje, da zaustave kampanje kojima su pokušavali spriječiti usvajanje rezolucije i da se vrate realnim prolbemima koje naše zemlje imaju i svi zajedno nastavimo put prema EU. I da sebe možda zapitaju zašto i kako su u regionu jedini koji sve ostale zemlje pokušavaju uvjeriti da je isitina ono što jedino oni govore. Što prije pogledaju sebe u ogledalu, zauzmu pravi stav po pitanju genocida u Srebenici, olakšat će sebi  i nama i prostor Zapadnog Balkana, BiH neće biti podložan nikakvoj destabilizaciji.

“Dodik je sam upao u crnu rupu”

Govoreći o Dodiku, rekao je da je sam sebe doveo u situaciju u kojoj se nalazi napadajući institucije, te je, kako kaže, došao u crnu rupu iz koje teško ima izlaz.

“Napadao je Sud BiH, negirao ga je i da sada pred tim sudom jednom sedmično ili u dvije sedmice sjedi kao optuženik i govori kada mu sudija da riječ, napdao je OHR i visokog predstavnika, sad će izaći po izbornim pravilima OHR-a i visokog predstavnika.  Ovdje više nema privatnih instiucija. Njegove priče o mirnom ili bilo kakvom razlazu su direktan udar na Dejton i upozoravam njega i sve koji slično misle da bi u bilo kakvom pokušaja djelovanja u tom smislu institucije ove zemlje adekvatno suprotstavile. SNSD i Dodik nisu naš izbor nego nužda. Put kojim je Dodik do sada išao je uglavnom krahiro i ne vidim da je išta do sada ostvario dok BiH vodi na svim poljima protiv Milorada Dodika, da kažem sportski žargonski”, rekao je Konaković.

Na kraju je poručio kako će skup stranka koje čine vlast na nivou države pokušati održati na zajendičkim prioritetima, a to je Evropska unija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!