Konaković iz Brisela za N1: Mislim da će do marta biti opstrukcija na putu BiH ka EU, ali uspjet ćemo

Vijesti 13. nov 202321:30 0 komentara

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je danas, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Briselu. U razgovoru za N1 Konaković je rekao kako su u sali svi bili saglasni da je ovo najbolji izvještaj ikada u historiji Bosne i Hercegovine. Ipak, dodaje, postoje "tvrđe" zemlje koje traže da se isporuču još toga prije nego zvanično otvore pregovore.

“Ovo nam je drugi ministarski sastanak. Ta dobra praksa daje rezultate da se bolje razumijevamo i da se procesi kreću naprijed. U fokusu je usklađivanje naše vanjske i sigurnosne politike sa EU. Imali smo priliku da pojedinačne stavove o zadnjim preporukama EK i analizima koje za BiH u ovom trenutku izgledaju bolje nego ikada. Mi se nadamo da će biti dovoljno dobre da se značajno približimo EU”, rekao je Konaković za N1.

MVP BiH

Prije sastanka ministara vanjskih poslova, Konakovič je održao i sastanak s grupom “Prijatelji Zapadnog Balkana”  – sedam ministara koji su potpisali pismo podrške za Zapadni Balkan i BiH u vezi otvaranja pregovora.

“Na sastanku se nije puno pričalo o non-paperu. Malo su govorili kreatori. To je suštinski akcioni plan za nas koji se trebamo baviti reformama kako bi se prije svega integrisali u jedinstveno eknomsko tržište EU što bi puno značilo. Integracija u EU mora biti nulti prirotet”, rekao je Konaković.

MVP BiH

Naveo je kako je zadovoljan izvještajem, ali ne i uvjetnom preporukom.

“Preporuka da se otvore pregovori – bilo bi najbolje da se tu stalo i da je tu tačka, ali razumijemo tu priču. Moramo konstatovati da smo se za nekoliko koraka ipak pomjerili s obzirom da je zemlja godinama stajala u dubokom blatu. Vidjet ćemo šta će biti u decembru, a do marta imamo ozbiljno vrijeme da sa nekooliko zakona i propisa dođemo do konačnog cilja. Mislim da će biti opstrukcija, ali mislim da ćemo uspjeti”, poručio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!