Konaković iz Brisela za N1: Šta slijedi ako BiH otvori pregovore sa EU

Vijesti 07. mar 202414:49 0 komentara

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Briselu s evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem. Nakon sastanka govorio je za N1 o rezultatima susreta u Briselu, o otvaranju pregovora sa EU, odnosima sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, odnosima u regionu, ali i o tome šta slijedi ako BiH otvori pregovore.

Na početku razgovora, Konaković je kazao da su željeli da zvanično, ovo što se u BiH dešava, prezentiraju Briselu.

“Varhelyi je dobar poznavalac ovih tema u BiH, zna dobar dio procesa, ali drugačije je kad dođemo iz poštovanja u Brisel i kažemo na kvalitetniji način. I dalje je veliko zadovoljstvo zbog činjenice da se BiH napokon, nakon dugog niza godina, kreće prema Evropskoj uniji na pravi način, usvajajući zakone. U samoj smo završnici, pritisak je veći nego ikada i treba nam hladna glava”, istaknuo je Konaković.

Zakon o sudovima – prioritet

I dalje se insistira na Zakonu od sudovima, koji je jedan od onih prioriteta, koje je Ursula von der Leyen, podvukla prilikom dolaska u BiH. Pored toga, Konaković kaže, očekuje se i rješenje dijela integriteta izbornog zakona.

“To je još jako malo u odnosu na ono što smo mi uradili. Treba uložiti još malo napora u narednih nekoliko dana, da tu priču dovedemo do kraja. Onda mi se čini da niko više ne bi dvojio i da BiH formalno otpočne pregovore”, kazao je Konaković, i dodao:

“Zahvaljujući nadljudskim naporima naše koalicije, danas smo donijeli jedan dokument u kojem je napisano šta smo sve uradili. Ako uradimo još ove zadnje napore i isporučimo taj Zakon o sudovima i riješimo integritet izbornog zakonodavsta, sto posto otvaramo pregovore, a ako ne, onda ulazimo sa još nekim rizicima koji i možda nisu tako mali”.

Proevropski vjetar

Ako BiH otvori pregovore, navodi Konaković, taj drugi dio bi trebao biti za nijansu lakši, a onda je red na Evropskoj uniji.

“Ako mi sve završimo kako se od nas traži, onda započinje priča o paketu podrške za Zapadni Balkan, o pristupnom fondu, razvojima, projektima… Onda će biti lakše, uzet neki reformski dokument, prezentirati ga našoj javnosti, recimo, objasniti našim zemljoradnicima zašto bismo trebali usvojiti neku reformu i koliko to njima znači. Onda bismo dobili neki čist proevropski vjetar u jedra proevropskih političara. I onda bi ta priča bila lakša, od ove faze u kojoj smo razbijali debele zidove. Mislim da za nijansu može biti lakše, i naravno da je taj intezitet i nastavak reformi imperativ da bi ljudi osjetili u džepovima šta znači EU“, navodi Konaković.

Sve se radi u interesu BiH, tvrdi Konaković, nikada ništa na štetu BiH i njenih institucija.

“Nećemo napraviti nikada ništa na štetu, ne zato što ne volimo Dodika, nego zato što ja RS doživljavam važno, kao i FBiH i svaki pedalj BiH. Nikad ovdje niko nikome nije pravio ustupke, ni Dodiku, ni Čoviću i spremni smo na dijalog i dalje”, naglasio je Konaković, ističući da ako zaista otvorimo pregovore, to će olakšati kompromis u BiH.

Ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne Izborni zakon, dodaje Konaković, to je mogući novi zaplet.

“Mislim da se slažemo oko tehničkih dijelova, skeniranja, načina izbora biračkih odbora, povjerenju CIK-a…. Ovaj CIK je saučesnik najvećih izbornih krađa. Taj sistem CIK-a ne valja ništa”, rekao je Konaković.

Na kraju je poručio i da BiH ima vrlo funkcionalnu komunikaciju sa regionom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!