Konaković: Kad se Bošnjaci odluče okupiti politički digne se kuka i motika da kritikuje

Vijesti 13. apr 202411:56 3 komentara
Fena

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu potom jučerašnjeg sastanka Bošnjaka iz regiona u Sarajevu.

Podsjetimo, sastanku je prisustvovao veliki broj predstavnika stranaka iz regije, ali i BiH.

Na društvenim mrežama Konaković je danas rezimirao jučerašnji sastanak.

“Okupljaju se različite grupe. Okupljaju se doktori, stomatolozi, sindikati, različita udruženja. Okupljaju se građani porijeklom iz Sandžaka, Gacka, Rogatice, drugih dijelova svijeta, okupljaju se navijačke skupine, okupljaju se muzičari, sportisti, kulturnjaci.  Okupljaju se privrednici, predstavnici različitih i istih industrija. Okupljaji se alumni, imaju čak i Alumnijadu. Mnogi se okupljaju. Okupljanje i ukrupnjavanje je prednost, donosi benefite”, naveo je.

Potom je dodao:

“Na svim nabrojanim okupljanjima se analizira, planira, dogovara, određuju se strateški pravci djelovanja.
I svima je dozvoljeno, samo onima koji krše zakone nije dozvoljeno okupljanje. Bošnjacima je također dozvoljeno okupljanje, al’ samo vjersko. Kad se Bošnjaci odluče okupiti politički digne se kuka i motika da kritikuje i problematizira.

To je na ovim prostorima dugo bilo zabranjeno pa zbog toga i jedan broj Bošnjaka u sebi nosi strah, nelagodu i averziju prema okupljanju”.

Naveo je kako Bošnjanima treba više vremena da se ti unutrašnji strahovi i navike savladaju.

“Bošnjaci se žele predstaviti vjerskom skupinom, a nikako ne političkim narodom i svako političko okupljane je i danas tabu. Dozvoljena su koaliranja, podjele fotelja među Bošnjacima, javne kompanije da se dijele među strankama i predstavnicima Bošnjaka, ni ta okupljanja ne smetaju.

Problem je kad se Bošnjaci politički okupe da definišu prave prioritete svog naroda. Da pokrenu struku da se bavi identitetskim pitanjima, da zaštite svoj jezik, svoju tradiciju, kulturu, historiju. Da se organizuju i zajedno definišu strateške pravce djelovanja, da označe i crvene linije i da to rade kontinuirano i zajedno. Zato je veoma važno da smo se jučer okupili, razgovarali i najavili naredne susrete”, istakao je Konaković.

Na kraju je naveo kako je važno da na narednim susretima bude još više ljudi, da se uključe intelektualci, vijeća, akademska zajednica i drugi važni faktori.

“Jer Bošnjaci nisu vjerska skupina, mi smo se teškom mukom izborili za pravo i činjenicu da smo politički narod. Zato ćemo se ako Bog da i dalje politički okupljati. Elmedin Konaković. Bosanac i Hercegovac i ponosni Bošnjak”, zaključio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare