Konaković: Ko će odagnati naše strahove da nam državu vode KOS-ovci?

Vijesti 11. maj 202213:46 > 14:17 1 komentar
Elmedin Konaković
Elmedin Konaković (FENA/Harun Muminović)

I dalje je u BiH, među javnošću i političkim liderima, aktuelna tema propasti revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid, za šta opozicione političke stranke očekuju očitovanje ključnih aktera u tom procesu.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, osvrnuo se na jučerašnju izjavu bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je rekao da je priča o zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije “vrlo velika, ozbiljna pobjeda temeljno pripremljenih predstavnika iz Republike Srpske”.

Konaković kaže kako se nada da će izaći neko i odgovoriti na teška pitanja poput onog zašto je poslat agent za kojeg su bošnjački politički akteri znali da zahtjev ne može predati i zašto zahtjev nije predala ambasadorica BiH u Nizozemskoj.
“Nadamo se da će izaći neko ko će odagnati naše strahove da nam državu vode KOS-ovci koji su u ovom procesu zaštitili agresora, KOS-ovci koji su trgovali najvažnijim temama, oni za koje znamo da okružuju i danas sam državni vrh. Ako kojim slučajem odgovore na teška pitanja i dokažu da nisu izdali i trgovali ostaje nam istina da su svojom minder politikom izgubili jednu od najvažnijih bitaka za Bosnu i Hercegovinu. Dok je srpska strana temeljno, detaljno, strateški i sa puno novca dokazivala svoje neistine o agresiji, naši su minderaši čekali punih 10 godina da reviziju pokrenu, sjedili i čekali da s neba padne neki dokaz u krilo lidera Bošnjaka. Napali su one koji su govorili da treba milion eura za najbolji tim pravnika i istražitelja na svijetu koji bi se ovom temom bavili profesionalno i počeli na vrijeme, skupljali dokaze, platili najbolje vještake, došli do najkvalitetnijih svjedoka i materijalnih dokaza”, napisao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković na svom Facebook nalogu.
On je dodao “da su naši minderaši branili našu domovinu barem sa pola žara kojim brane svoje korumpirane kadrove i tajkune, danas bi vjerovatno proces revizije trajao, Srbija čekala sa strahom njen ishod, a Dodik priču o secesiji čuvao u ladicama.”
“Mnogo su jače pravne timove odabrali za odbranu Novalića, Sarajlića, Cikotića, Brankovića, Solaka i ostalih, a sigurno nas te odbrane i koštaju više od milion eura, kad se saberu. Za cijenu nisu pitali naši minderaši. Zamislite da su naši minderaši prema Tribunalu imali odnos koji imaju prema sudovima u BiH koji zaprimaju optužnice protiv njihovih kadrova? Odlazili na sastanke, provjeravali okolnosti, skupljali informacije, tražili postupajuće tužioce, sudije, čak i lobirali. Nisu naravno, sa svojih su mindera rješavali svoje prioritete”, napisao je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare