Konaković o Dodiku: Secesija ne dolazi u obzir, svaka blokada je na štetu RS

Vijesti 09. apr 202316:26 0 komentara

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjenik NiP-a Elemedin Konaković danas je u posjeti Bihaću i migrantskom kampu Lipa. Obećao je pomoć lokalnoj zajednici u rješavanju trenutnog problema. Konaković je komentarisao i izjavu predsjednika RS Milorada Dodika koji je pozvao Hrvate da napuste institucije BiH.

“Kada bi se odlučio komentarisati izjave Milorada Dodika na bazi kako on to izjavljuje, trebao bi mi jedan PR tim i ja bih se tim morao baviti jedan cijeli dan. Mi smo se opredjelili da svoj posao radimo profesionalno, da ne reagujemo na svaku izjavu. Naravno, ove zabrinjavajuće koje govore o secesiji koja naravno nikada niti će doći u obzir, napuštanje institucija BiH, ili bilo kakve blokada, najveću štetu imaće građani RS”, kaže Konaković.

Kaže da ne vidi razloga za takvu Dodikovu izjavu jer su kao koalicioni partneri na državnom nivou usvojili budžet zajedno, pa Vijeće ministara, poboljšali uslove uposlenicima institucija BiH.

“Imamo i priliku da usvojimo nekoliko zakona od ovih 14 prioritea kako bi osjetili napredak prema EU. Ne mogu reći da se ne obizeram na te izjave i imamo dozu opreza, ali bi ih bilo besmisleno komentarisati na dnevnoj bazi”, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.

O migrantskoj krizi u BiH

“U medijima su se ovih dana pojavile različite informacije koje su bile mali alarm i koje su zahtijevale brzu provjeru da li su stvari pod kontrolom. Zato sam odmah odlučio doći, da se na licu mjesta i kroz razgovor sa nadležnima lično uvjerim kakva je trenutna situacija, jer niko od nas ne želi da se desi ono što smo u prošlosti gledali, a to je da Krajina sama trpi posljedice migrantske krize. Kada je u pitanju readmisija migranata iz Republike Hrvatske, brojke jesu nešto veće u posljednje vrijeme, ali nisu zabrinjavajuće. Taj proces se odvija i na drugim graničnim prelazima, odnosno drugim migrantskim centrima u BiH, tako da nije u pitanju samo Lipa. Također, mi isto radimo sa Srbijom, dakle radimo svoj dio posla”, izjavio je ministar Konaković.

Naglasio je i kako je gradnja detencijskog centra njemu prezentirana kao neka vrsta operativnog olakšanja djelovanja na terenu, a nikako kao gradnja nekih zatvorskih jedinica.

“Riječ je o prostoru za kratkotrajno zadržavanje migranata, kod kojih je potrebna sigurnosna provjera. Ipak, dobro je da smo na vrijeme aktuelizirali ove dvije teme i zaista mislim da su one potpuno pod kontrolom. Ni trendovi, ni brojevi ne zabrinjavaju toliko, s obzirom da je u ovom centru trenutno nešto više od 300 ljudi. Kontaktirao sam i ministra sigurnosti BiH Nešića, koji će također uskoro ovdje doći. Nakon svega, mogu samo poručiti da su sve institucije Bosne i Hercegovine čvrsto uz građane i vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Nećemo dopustiti ponavljanje scenarija iz prošlosti. Prilično sam siguran da će ovo biti ljeto turizma u USK, a ne problematične situacije s migrantima”, dodao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Današnjem sastanku prisustvovali su i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, predstavnici Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Službe za poslove sa strancima, te Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!