Konaković obećao mladima: Novac za subvenciju trebate dobiti, nećemo podržati nove Javne pozive dok se ne riješi vaš

Vijesti 01. okt 202414:54 1 komentar
F.Z. / N1

Saga o isplati ostatka subvencija mladima za kupovinu stanova u Kantonu Sarajevo se ne završava. Mladi ne odustaju od svojih zahtjeva, a premijer KS Nihad Uk poručuje da trenutno u budžetu nema planiranih sredstava za tu svrhu. I ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković dotakao se ove teme te poručio da se ove isplate trebaju realizovati i da neće podržati nijedan novi Javni poziv dok se ne riješi ovaj trenutni.

Podsjećanja radi, mladi su protestima nastojali izvršiti pritisak na Vladu KS da isplate preostalih 5.200 KM od obećanih 10.000 KM subvencije. Dobili su 4.800 KM, a u junu je Skupština KS usvojila inicijativu Admele Hodžić i Aljoše Čampare o isplati preostalog novca.

Četiri mjeseca nakon toga nema ostatka subvencije, ali ima odgovora premijera Uka da novca za tu svrhu nema.

Brojne reakcije uslijedile su nakon te izjave, pa je tako Uk u emisiji na N1 pojasnio da je isplata subvencija u nadležnosti resornog kantonalnog ministra Bojana Bošnjaka koji je postupio po usvojenoj inicijativi i zadužio ministre ostalih ministarstava da naprave preraspodjelu sredstava.

“Do ovog trenutka te raspodjele nije bilo i onda kada resorni ministri naprave preraspodjelu prema ministru Bojanu Bošnjaku, taj novac će biti isplaćen. Sve do tada tog novca nema i često to komuniciram sada pogotovo kako dijelimo na ulicama letke tokom kampanje i tako sam s jednim bračnim parom komunicirao dosta argumentovano i ovim putem ih pozdravljam i isto tako sam i njima rekao ovo što sam i vama sada. Dakle, kada ministri naprave preraspodjelu prema resornom ministru Bošnjaku tada će biti i isplate, a ostalo ja ništa ne mogu obećati kada će biti ni u oktobru, novembru ni decembru sve dok je na toj budžetskoj stranci 0 KM. Za to je bilo planirano 5,5 miliona KM u budžetu, objavljen je javni poziv i toliko se aplikanata javilo da se potrošio sav ovaj novac”, poručio je tada Uk.

Nakon nekoliko dana čekanja na odgovor iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS na čijem čelu je Bošnjak, odgovorili su nam skoro istom porukom.

Šta će biti sa subvencijama stanova za mlade u KS: Resorno ministarstvo dalo malu nadu

U suštini, čeka se ne preraspodjelu sredstava.

Međutim, mladi očekuju ono što im je i obećano. To su istakli i u komentaru na jednoj od objava na Facebooku koju je podijelio Elmedin Konaković, a koja nije bila u vezi ove teme.

“Poštovani krajnje vrijeme da se oglasite za subvenciju za mlade i incijativu koja je usvojena, a koja nije do kraja ispoštovana? Mladi žele da znaju Vaš stav po ovom pitanju, svi samo šutite?”, napisao je jedan od mladih na šta mu je, također u komentaru, Konaković i odgovorio:

“Oglasili smo se više puta. Kad bismo mislili na glasove u ovo predizborno vrijeme bilo bi lakše reći šta bi se sve moglo riješiti sa tih nekoliko miliona koje država treba da isplati vama. To bi nam donijelo više glasova. Mi tako ne radimo, to ne bi bilo pravedno. I dalje mislim da taj novac treba da dobijete, za to ćemo se boriti do kraja i nećemo podržati nove javne pozive sve dok se ne riješi vaš”. 

Screenshot/Facebook

Važno je istaći da je Narod i pravda na čijem je čelu Konaković glavni koalicioni partner Našoj stranci i SDP-u kako na državnom tako i na kantonalnom nivou.

Prema svemu sudeći, neće imati podršku sprovođenja narednih javnih poziva upravo od koalicionog partnera sve dok ne izvrše svoje obaveze prema mladima koji mjesecima čekaju na preostalih 5.200 KM.

Na posljednjem protestu, četvrtom po redu, koji je održan prošli vikend u KS, mladi su se zapitali i da li je uopće trebalo dolaziti do ovakvih okupljanja i zahtjeva.

Tako su poručili da se njihov može riješiti, a pitanje je samo volje!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare