Konaković objavio isječak gostovanja na HRT-u, u fokusu ratni zločini

Vijesti 20. mar 202312:15 komentara
Screenshot

Nakon što se jučer u javnosti pojavio video iz emisije Nedjeljom u 2 na HRT-u u kojoj je gostovao Elmedin Konaković, minisatr vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a u kojem je, između ostalog, odbio odgovoriti na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH poručivši da će ostati diplomata i odgovor zadržati za sebe, danas je na Twitteru objavio video također iz te emisije u kojem je govorio upravo o presudama Haškog tribunala koje se moraju poštovati. Shodno poruci koju je iznad videa napisao, naslućuje se da je to njegov odgovor i proširenje konteksta nakon jučerašnjeg videa koji je izazvao reakcije.

“O poštivanju presuda Haškog tribunala i veličanju ratnih zločinaca”, napisao je Konaković iznad videa u kojem je striktno govorio o presudama u Hagu.

“Pitanje presuda nije pitanje osumnjičenih za ratne zločine i to je najteži i najveći naš problem. Nepoštivanje presuda u Hagu je naš najveći problem. Hrvatska je koliko ja znam 1996. godine usvojila Zakon o saradnji sa Međunarodnim sudom u Hagu koji obavezuju hrvatske vlasti na punu saradnju i kooperaciju, isto to ima Srbija i BiH i to bi naravno moralo podrazumijevati poštivanje presuda. Pripadam narodu koji je preživio genocid. Dakle, Bošnjaci su preživjeli, dokazano, genocid, presuđen je u salama Haškog tribunala i opet smo narod kod kojeg se naše majke i sestre bude u povratničkim mjestima pored onih koji nikada nisu procesuirani, a znamo da su počinioci zločina. To je teško i opet nije nama problem da pružimo ruku, mirimo i pravimo čak i dvokorake”, naveo je Konaković u videu kojeg je objavio.

Konaković odbio odgovoriti na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH

Međutim, smatra da se oko nečega mora i uspostaviti dogovor.

“I zato mi je danas važna ova poruka baš u Hrvatskoj – ‘ljudi, moramo poštovati presude Međunarodnog suda u Hagu’. Ako su one završene i pravosnažne, tu se zatvara knjiga. To nam je korak za dalje funkcionisanje. Ja sam pripadnik Armije Republike BiH koji se na Kazanima poklonio nevino ubijenim civilima i žrtvama srpske nacionalnosti. Zato mi je lakše kada dođem u Hrvatsku i Srbiju, to isto tražiti od kolega i to je preduslov da se ta priča stavi ad acta. Mi se nikada nismo konačno izmirili dok god postoje ratni zločinci koji šetaju i slave se i njihovi se zločini brane. Kako da ja svojoj djevojčici kažem ‘sine ono je čovjek koji je pucao u jednu djevojčicu i on je heroj’ – ja to ne shvatam i hoću to da kažem ovdje zato što je to važna stvar”, poručio je na kraju Konaković.

Podsjećamo, Konaković je u ovoj emisiji govorio i o drugim brojnim temama, a između ostalog, poručio je i to da razumije interes Hrvatske, ali da se o BiH odlučuje isključivo u bh. institucijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad