Konaković otkrio da li će se odreći vlasti ukoliko HDZ bude postavljao ultimatum

Vijesti 11. okt 202215:01 6 komentara
F.Z./N1

Sastanak lidera opozicije u Federaciji BiH, na kojem se razgovaralo o implementaciji izbornih rezultata nakon Općih izbora u BiH održan je danas u Sarajevu. Utvrđena je saradnja na programskim principima i podržan je raniji zahtjev Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH da CIK ne dijeli mandate dok ne stigne jasno pojašnjenje visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona. O Komšiću, odnosno DF-u posebno je govorio lider NIP-a Elmedin Konaković, rekavši kako "ih ne vidi u vlasti, jer ne vjeruje da će se odvojiti od SDA".

“Nikad nisam rekao da bih najradije bez DF-a, ja sam samo politički realista. Ne vjerujem da će se DF odvojiti od SDA. Isto tako, ne vjerujem ni da bi HDZ-u smetala DF. Podžić je sada ministar jer je zato glasao i HDZ”, rekao je Konaković medijima na konferenciji nakon sastanka opozicije u FBiH, sa koje je poručeno kako “samo SDA ne dolazi u obzir” po pitanju formiranja nove vlasti.

DF nije ni nužan, dodao je.

Podsjetio je kako je danas dogovorena saradnja na načelima i programskim principima.

“Ovdje nema ultimatuma. Ovdje ste dobili zdravu priču koncipiranu na dobrim iskustvima iz Sarajeva”, naveo je.

Upitan je i o tome da li je spreman ostati u opoziciji ukoliko se ne budu mogli usaglasiti oko zajedničkih principa, primjerice sa SNSD-om, kao i u slučaju da HDZ bude uslovljavao izbornom reformom, odgovara kako na to niko ne bi pristao.

“Na tu vrstu ultimatuma niko od nas ne bi pristao, na u to sam ubijeđen. Ipak, sve to u Neumu je bilo deset puta bolje od onog što je na kraju nametnuo Christian Schmidt, a neki su na tome gradili kampanju”, odgovara Konaković.

Dodaje kako se kadrovi SNSD-a ne mogu natjerati na ljubav prema bh. institucijama putem čarobnog štapića, ali da to danas okupljeni lideri opozicije mogu mnogo bolje raditi od trenutno vladajućih ‘iz probosanskih snaga’.

“SDA i DF su napravili HDZ snažnim i nezaobilaznim političkim faktorom”, dodao je.

Opširnije o zaključcima današnjeg sastanka ČITAJTE OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare