Konaković poručio: Neće biti neradni dan kada budu izbori u Hrvatskoj

Vijesti 27. mar 202420:31 1 komentar
N1

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je u Pressingu na N1 odgovorio i na pitanje: Ko bi kao premijer Hrvatske bio bolji za BiH?, te je poručio da ne može biti neradni dan u BiH kada budu izbori u Hrvatskoj.

Ko bi bio bolji za BiH kao premijer Hrvatske?

Ja sam to ovih dana komentarisao, rekao sam da sam malo sazrio i ne obazirem se na svakodnevne eksplozivne izjave. Ja gledam šta političari rade. Milanović očigledno nije upoznao mentalitet nas Bosanaca i Hercegovaca, posebno Bošnjaka. Način na koji nam se obraća nije prikladan, da ne kažem neku težu riječ. Nikada neće moći s nama na galamu, ucjene, prepotenciju po cijenu da nam blokira put 500 godina. Plenkoviću imam svašta prigovoriti, rekao sam da je sramotno da šute na ono što je Kordić govorio da bi ponovio zločine. Imamo pitanje prema granici koje nismo rješili. Ali u procesu EU integracija, Andrej Plenković je bio X faktor, zaista je puno pomogao BiH. Ne znam ko bi bio bolji od njih dvojice“, kazao je Konaković.

Da li će biti neradni dan u BiH kada budu izbori u Hrvatskoj, kao što je najavljivao Dragan Čović?

Ne može biti neradni dan, neki dan sam rekao da kantoni imaju pravo donijeti odluku. Neće biti neradni dan kada budu izbori u Hrvatskoj. Kanton kaže da svaki čovjek može uzeti neplaćeno odsustvo. On je neradni dan za pojedinca koji to odluči da taj dan ne radi nego ode glasati. Mislim da je radno-pravno zakonodavstvo toliko široko. Mi smo donijeli odluku da se da saglasnost za održavanje izbora, to je naša obaveza. Svi građani mogu glasati u BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo i siguran sam da veliki broj njih hoće“.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je riječ o pitanju južne plinske interkonekcije, Konaković je istakao:

Ponudili smo da BH Gas organizuje neku podružnicu u ovom dijelu. Kada je pitanje državnog preduzeća, ponudili smo varijante i otvorili prostor da imenujemo i Hrvate ako bi trebalo. Čović istrajava na ideji koja nije dobra. Nikšić i Čović su ovih dana imali neke razgovore, nisam sa Nerminom još razgovarao. Ne mislim da postoji način da izvršim pritisak na Čovića, sa njim i Dodikom smo u koaliciji uspjeli napraviti veliki korak za državu“.

Ja mislim da je najvažniji partner BiH, SAD, kreatori Dejtona, posvećeni su prijatelji, ne slažem se u svemu što radi američka administracija. Ja sam iznio drugačije stavove na svjetski važnom pitanju na nekoliko sastanaka po pitanju Gaze i Palestine. Nisam slijepo podržao to što Amerikanci govore, ni danas se ne slažem s njima po pitanju interpretacije. Naravno da smijem se suprostaviti i u nekim drugim slučajevima.

U slučaju južne interkonekcije se slažem sa Amerikancima, malo je tema oko kojih se ne slažemo, ne znam da li ima ijedna“, dodao je.

Govoreći o EU putu BiH, Konaković je pojasnio da je čak i Austrija neposredno pred pristupanje EU bila pod protektoratom.

Mislim da oni primarno reaguju na zaista loše postupke Dodika, na njegove svakodnevne secesionističke poruke, na neke formalne procese koje je prije Ukrajine napravio. Tu Amerikanci pale alarme i reaguju. Prevara je nemoguća. OHR ima jasne uslove kada se zatvara. Odlazak stranih sudija? Naravno da treba da odu, kada prijetnje prestanu“.

“Austrija je imala određenu vrstu protektorata u kojem su sile, prije ulaska u EU nekoliko dana – prestao je protektorat. Mi smo do jučer pucali jedni na druge, nama očigledno treba neki sudija. Još uvijek mislim da je moguće, a treba da sudije odu kada otvorimo širom vrata i zagazimo u EU. To treba da bude motiv i za ove iz RS. Neće biti granica sa Srbijom, eto vam svi Srbi u jednoj državi, eto vam priče bez stranih sudija, eto priče bez OHR-a, ali tada smo pod kišobranom stabilne EU”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare