Konaković razgovarao sa Angelinom Eichorst: BiH nepokolebljivo slijedi put prema Europskoj uniji

Vijesti 02. mar 202408:33 0 komentara
N1

Na marginama Antalya Diplomatskog foruma ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je sa generalnom direktoricom za Europu u Službi za vanjske poslove Europske unije Angelinom Eichorst.

Ministar Konaković istakao je još jednom dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini kao istorijski korak ka napretku prema EU, ali i naglasio da je najveći cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Europskoj uniji. Ministar je naveo da je u momentu između politika napretka i nazadovanja imperativ da dobijemo kontinuiranu i snažnu političku podršku Europske unije, a ona bi spriječila stvaranje političke praznine.

Ministar je naveo da je usklađenost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike BiH i EU stopostotna.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nepokolebljivo slijedi put prema Europskoj uniji što je vidljivo iz rezultata rada aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH , intenziviranja saradnje sa EUROPOL-om, angažiranom saradnjom sa zemljama Zapadnog Balkana, praćenjem i radom na regionalnim inicijativama, osnaživanjem zajedničkog ekonomskog tržišta, saradnjom u oblastima nauke, obrazovanja, kulture i sporta, a sve to u cilju jačanja i razvijanja jedinstvenog europskog identiteta saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!