Konaković: Sa Mađarskom nema otvorenih pitanja, sa tom zemljom šanse se otvaraju

Vijesti 22. mar 202310:29 0 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa šefom mađarske diplomatije Peterom Szijjartom. Tema susreta bilo je odnos dvije države koje nemaju otvorenih pitanja.

Konaković se zahvalio Mađarskoj na podršci BiH na evropskom putu naglašavajući da je bilo prilike da se u nekoliko navrata uvjeri u dobru volju ove zemlje prema našoj.

“Drago mi je da smo danas imali priliku razgovarati o odnosima naših država. Zemlja sa kojom nemamo otvorenih pitanja i velikih problema. Mađarska je zemlja sa kojom raste obim naše trgovinske razmjene i sa kojom se nove šanse dodatno otvaraju. Potvrdili smo još jednom da je potpuno neupitan teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da tu nema nikakve dvojbe pa se tako još jednom i na tome zahvaljujem kolegi. Razgovarali smo i o Otvorenom Balkanu šansi za BiH koja bi trebala biti dio integracijskog procesa i ponovio sam naš stav da smo blizu ratifikaciji Berlinskog procesa i dokumenata koji bi brzo trebali biti potvrđeni i u parlamentima Srbije i Crne Gore i da se nadam da će tada i BiH imati priliku ratificirati i svoje dokumente i da onda o Otvorenom Balkanu pričamo kao nekom novom izazovu i šansi”, naveo je Konaković.

Naglasio je i to da pošutuje svaku regionalnu saradnju, a pogotovo zemalja koje poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Razgovrali smo i o tome da ću nekada do jula posjetiti Mađarsku, smatramo to jednim od prioriteta, a oko datuma ćemo se naknadno dogovoriti”, dodao je Konaković.

Govorio je ministar vanjskih poslova BiH i o energetskoj krizi te o potencijalima BiH u smislu saradnje.

“Kriza koja se dešava zbog Ukrajine u oblasti energije je jako uzdrmala cijeli svijet. BiH ima svoje izvozne potencijale koje su na žalost nedovoljno iskorišteni. Propustili smo šansu u vrijeme kada je megavat sat na mađarskoj berzi bio i 1.000 eura mi smo imali probleme unutar sistema jer produktivnost u rudnicima i unutar javnih kompanija nije bila na nivou na kojem je trebala biti. Izgubili smo milijarde KM. razgovaramo o tom polju i zajedničkoj saradnji. Veoma smo zainteresirani za saradnju u oblasti energetike sa svim zainteresiranim stranama. Govorio sam o tome da nam naravno ne smeta i da podržavamo svaku regionalnu saradnju svih dijelova Balkana i Evrope, sve dok ona poštuje Ustav BiH i naše zakone”, poručio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!