Konaković se sastao sa državnim ministrom vanjske trgovine UAE

Vijesti 09. maj 202412:01 0 komentara

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas, na marginama Godišnjeg investicijskog kongresa (AIM Congress 2024) u Abu Dhabiju, sa državnim ministrom vanjske trgovine i dopredsjedateljem Vijeća za industrijski razvoj Ujedinjenih Arapskih Emirata Thanijem bin Ahmedom Al Zeyoudijem.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata te izrazili očekivanja da će u narednom razdoblju doći do unapređenja ekonomske saradnje na investicijskom i privrednom planu, naročito u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i industrije.

Ministar Konaković informirao je sagovornika o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odluci Europskog vijeća o otvaranju pregovora za članstvo BiH u EU te provedbi reformi u našoj zemlji s ciljem kreiranja boljeg poslovnog ambijenta.

Ministar Thani bin Ahmed Al Zeyoudi istaknuo je da postoji veliki interes investitora UAE za nova ulaganja u BiH i regiju Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, naglasio je da je neophodno ubrzati potpisivanje sporazuma između BiH i UAE kojim bi se ohrabrili investitori i unaprijedila ekonomska saradnja. Izrazio je zadovoljstvo što će sudjelovati na ovogodišnjem 13. Sarajevo Business Forumu (SBF), međunarodnoj investicijskoj konferenciji koja će se 22. i 23. maja ove godine održati u Sarajevu.

Tokom susreta bilo je riječi i o suradnji koju Bosna i Hercegovina i Ujedinjeni Arapski Emirati ostvaruju na multilateralnom planu, razmjeni mišljenja i stajališta o aktualnim sigurnosnim izazovima te globalnim temama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!