Konaković: Siguran sam da će Schmidt djelovati ako ne dođe do izmjena izbornog zakona

Vijesti 12. jan 202413:28 0 komentara
N1

Elmedin Konaković (NIP), ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas se tokom izjava medijima o aktuelnoj finansijskoj situaciji na BHRT-u, vrlo kratko osvrnuo i na pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Podsjetimo, izmjene tehničkog aspekta Izbornog zakona BiH aktuelizirao je visoki predstavnik Christian Schmidt, kada je 19. decembra saopštio da će nametnuti izmjene koje se tiču izbornog integriteta ukoliko ih zvaničnici ne izglasaju.

U proteklim danima održani su susreti vladajućih iz FBiH, po ovom pitanju, a Konaković danas poručuje kako je siguran da će – ukoliko pregovori ne uspiju među zvaničnicima – Schmidt djelovati.

“Te izmjene neće dati brzi rezultat, one na lokalnim izborima ni teoretski ne mogu omogućiti pravedne izbore. To bi bila pilot faza u ovom ciklusu, ali bismo u 2026. mogli očekivati fer izbore”, ponovio je Konaković.

Inače, Konaković je danas, kao jedan od predstavnika Trojke učestvovao na sastanku sa menadžmentom BHRT-a i FTV-a.

Saopštio je kako je Trojka ponudila neka od rješenja po pitanju finasijske dubioze u koju je zapao BHRT, no da je prerano reći da li će biti prihvaćena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!