Konaković: Trojka će biti pobjednik

Vijesti 29. okt 202118:38 > 21:19

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, govoreći o sastanku sa specijalnim izaslanicima SAD-a i EU za izborne reforme u državi, kazao je da je bilo dinamično, te da su im rekli da je jako čudno da u vrijeme blokade državnih institucija ili državnog udara razgovaraju o Izbornom zakonu.

Naveo je i da bi se protiv trećeg entiteta borili, jer tome se odupire cijela državotvorna scena.

“Izetbegović zna…”

Upitali smo ga, šta je legitimno predstavljanje.

“Komplikovano je ulaziti u definiciju onoga što Dragan Čović zove legitimnim. Oni tu imaju stranačke preferencije prije nego narodne, jer tamo gdje HDZ kontroliše, to bi ko biva trebali biti legitimni Hrvati, a to nije moguće i ne vjerujem da se može desiti”, naveo je.

Govorio je o navodnom dokumentu koji su usaglasili SDA, SDP i DF u indirektnom izboru člana Predsjedništva i Domovima naroda.

“Vidio sam taj prijedlog i čitao sam u medijima. Nema nas, jer Izetbegović zna kakav bi odgovor dobio od nas. Mi naravno jesmo za sve vrste dogovora pa i prevazilaženje ličnih animoziteta, a ne na način da nam neko nešto podvaljuje. To je neki mali novi scenarij – Vijećnica, kada je bilo riječi o reviziji presude protiv Srbije. To je onako zagrtanje ili nekako bježanje od realnosti u neki čopor koji bi trebao prekriti neke greške”, rekao je Konaković.

Bez odrza na Trojku

Pitali smo ga vezano za saradnju između SDA i SDP-a. Može li na tom dokumentu poljuljati planove zajedničkog djelovanja naredne godine na izborima opozicije, s obzirom da je bilo govora da bi opozicija sigurno pobijedila ako bi imali jedinstvenog kandidata za člana Predsjedništa?

“To je pitanje za SDP. Nemamo ništa protiv da se na nivou države vode ozbiljni razgovori za zaštitu državnih institucija ali istina je da je bilo nekoliko sastanaka SDP-a sa liderima SDA, a da li nešto ima iza… Od Nikšića nisam dobio takav dojam. To morate pitati predstavnike SDP-a. Kad je u pitanju Narod i pravda, mi vrlo jasno artikulišemo svoje političko djelovanje i sa nama ste načisto, nema nekih zakulisnih radnji. Mislim da se to ne može odraziti na trojku i da će ona biti pobjednik”, istaknuo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar