Konaković za N1 o europskom putu BiH: Svi razumiju Dodikove blokade

Vijesti 21. jun 202417:27 2 komentara

Ministri vanjskih poslova Balkana te zemalja koje čine klub Prijatelja Balkana sastali su se danas na Europskom forumu u Austriji. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković za N1 kaže kako oko naše zemlje i dalje vlada pozitivno okruženje te da svi znaju kakve poteze vuku političari iz Republike Srpske. Konaković također najavljuje i učešće na samitu NATO-a u Washingtonu te pozdravlja imenovanje Marka Ruttea za generalnog sekretara NATO-a.

Konaković je istaknuo da je ovakav format sastanka funkcionalan i efikasan te da može mnogo pomoći BiH na europskom putu.

“Ova grupa je grupa prijateljstva zapadnog Balkana. Tu je bio ministar Schallenberg. Tu je i Tanja Fajon iz Slovenije. Tu je bio Gordan Grlić Radman, kolega iz Grčke, nedostajao je samo kolega Tajani iz Italije, iz privatnih razloga nije mogao doći na ovu sesiju. Održali smo već nekoliko sličnih u ranijem periodu. Ministri svih zemalja zapadnog Balkana i ta razmjena iskustava mnogo je pomogla našim najvećim, mogu reći, zagovarateljima. Ima, naravno, još pojedinačnih zemalja koje su zagovarale našu integraciju u Europsku uniju. Za nas najvažnije je, naravno, Bosnu i Hercegovinu i početak pregovora. Ova grupa ljudi uradila je jako puno posla. Razgovarali smo o tome šta nas dalje očekuje na tom putu usvajanju potrebnih zakona koji donose veliku priliku Bosni i Hercegovini svim našim građanima. Mi smo objasnili tu specifičnost i neke nove blokade od strane Dodika i njegove politike koju danas svi razumiju. I na ovima i na drugim forumima. Bilo bi šteta zaista ne isporučiti i da ne iskoristimo jednu otvorenu, vrlo konkretnu ponudu od Europske unije koja nam donosi mnogo dobroga”, kazao je Konaković za N1.

O imenovanju novog generalnog sekretara NATO-a kaže kako je to dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu.

“Odlično rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Mark Rutte odigrao je jednu možda od ključnih uloga u završnici nakon što je zajedno s Plenkovićem i s Ursulom von der Leyen došao u Bosnu i Hercegovinu. Upoznao se pobliže i s prilikama u našoj zemlji i osjetio tu priliku za zagovaranjem u parlamentu Holandije da bude možda ta zadnja stepenica koju treba da pređemo. Za otvaranje pregovora jedan vrlo ozbiljan, profesionalan, vrijedan čovjek s kojim imam lično ja i neki naš političar, vrlo dobre personalne kontakte. To sigurno može biti od pomoći za naš daljnji naš daljnji put prema NATO u. Mi početkom jula idemo u Ameriku. Idemo u Washington na veliki summit NATO a, a sada smo dobili zvanično jedan veoma ozbiljan poziv da opet otvorimo jedan panel o zapadnom Balkanu, Balkanu na kojem ćemo govoriti ministar Tajani i ministar Dendias iz Grčke. G. Escobar i ja tako dajemo i to je neki mali laureat za Bosnu i Hercegovinu da zagovara interese zapadnog Balkana, a za nas veoma važne integracije i danas moram reći žao mi je zbog zbog odluke prethodne vlasti, pogotovo ovi naši probosanski da se sva polja pune saradnje i puta punog članstva spusti na nivo saradnje. Žao mi je što nismo u tim šinama nastavili ovaj proces. Siguran sam da bismo i njega pomakli naprijed. Ali šta je tu je”, zaključio je Konaković.

Za nekoliko dana Konaković i ostali balkanski ministri putuju u Luksemburg na novi sastanak sa evropskim kolegama, a nakon toga na Dubrovački forum gdje će se razgovarati o sličnim temama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare