Konferencija o smanjenju štetnosti: Gledajte šta drugi rade i uradite suprotno

Vijesti 04. nov 202211:17 0 komentara
Konferencija ReThink the Status Quo

"Gledajte šta drugi rade i uradite suprotno. Ako svi budu kopirali jedni druge, nećemo stići nigdje. Eksperimentišite, poigrajte se pravilima, nemojte ih slijepo slijediti i ne uljuljkujte se u trenutnom uspjehu. Raspravljajte sa kreativnim ljudima o idejama, ne budite okruženi samo istomišljenicima i budite uvijek spremni da se podignete poslije gubitka kao feniks iz pepela", jedna je od glavnih poruka konferencije ReThink the Status Quo, održane u Beogradu, a koju je poslao Magnus Lindkvist, svjetski poznat futurolog i govornik.

Magnus Lindkvist bio je jedan od govornika, zajedno sa Tommasom Di Giovannijem, potpredsjednikom za komunikacije kompanije Philip Morris International, Milanom Popovićem, naučnim komunikatorom i prof. dr Jasnom Bajraktarević, psihologinjom, na konferenciji na posvećenoj smanjenju štetnosti, a koju je organizovala kompanija Philip Morris u Belexpo centru.

Predstavnici poslovne i stručne javnosti Srbije i regiona, kao i veliki broj predstavnika medija iz cijele regije okupili su se tokom sedmice u Beogradu kako bi čuli poruke četiri govornika i svjetskih stručnjaka u vezi sa smanjenjem rizika i kreiranja uslova za donošenje odluka koje mijenjaju svijet na bolje.

Konferencija ReThink the Status Quo
Konferencija ReThink the Status Quo
Konferencija ReThink the Status Quo
Konferencija ReThink the Status Quo
Konferencija ReThink the Status Quo

“Inovacije uvijek prati skepticizam. Nils Bohlin je radeći za Volvo osmislio sigurnosni pojas koji je zbog nepovjerenja u ovaj izum tek deceniju kasnije ušao u upotrebu. Frižider koji se danas uzima zdravo za gotovo, takođe je dočekan sa skepsom, iako se ispostavilo da je u ogromnoj mjeri riješio problem kancera želuca koji je izazivala pokvarena hrana. Tako i danas veliki broj ljudi ne vjeruje u bezdimne alternative cigaretama, jer pogrešno misli da je isto tako nikotin primarni uzročnik bolesti koje se povezuju sa pušenjem. To nije tačno, sagorijevanje je glavni problem. Kada zapalite cigaretu, tada se oslobađaju brojne štetne materija. Ove materije obuhvataju mnoge spojeve koje su povezane sa uzorcima oboljenja povezanih s pušenjem. Zahvaljujući napretku nauke i tehnologije postalo je moguće zagrijavanjem duhana doći do nikotina bez sagorijevanja, jer bezdimni uređaji emituju u prosjeku 90 do 95 procenata manje štetnih i potencijalno štetnih hemikalija u poređenju sa cigaretama. To je princip smanjenja štetnosti”, rekao je Tommaso Di Giovanni, potpredsjednik za komunikacije kompanije Philip Morris International.

“Da li ste spremni da prihvatite rizik?”, pitao je iznenađeni auditorijum Milan Popović, naučni komunikator te odmah po izlasku na binu zaronio ruku sa uključenom sijalicom u posudu punu vode.

“Da li sam ja sada rizikovao? Nisam, jer je ta voda destilovana. Raspolagao sam činjenicama i znao da ovakva, potpuno čista voda nije provodnik, nego izolator. Svaki put kada procjenjujem rizik, ja raspolažem činjenicama. Zbog toga znam šta je štetno, a šta ne, koliko god slično izgledalo nekome ko se tom tematikom ne bavi.”

Kao zagovornik smanjenja štetnosti, ovaj naučnik je za kompaniju Philip Morris radio uporednu analizu dima cigarete sa aerosolom koji proizvodi njihov uređaj za zagrijavanje duhana i nakon te naučne analize, tvrdi da je shvatio dvije stvari.

“Prvo, kao nepušač sada sam još sigurniji da nikada neću zapaliti cigaretu. Drugo, malo sam opušteniji, jer moja ljepša polovina koristi ovaj proizvod koji zagrijava duhan, a za koji sam sad siguran da je manje štetna alternativa pušenju”, objasnio je naučnik.

Prof. dr Jasna Bajraktarević govorila je o savremenom načinu života, kao i njegovom uticaju na postupke kojima se svakodnevno vodimo.

“Promjene se ne dešavaju preko noći, nisu realne odluke koje glase – od sutra učim, od sutra mršavim… Promjene na bolje ćemo napraviti polako i postepeno u trenutku kada spoznamo koje mehanizme nosimo u sebi, a koji nas koče u tome“, istakla je psihologinja i redovna učesnica TED konferencija.

Magnus Lindkvist je podvukao za kraj: “Ne postoje samo optimizam i pesimizam, postoji i srednji put. Ja sam ga nazvao posibilizam, to su zapravo nove mogućnosti, to je razumijevanje svijeta na nov način, sa novim mjerenjima i novim pogledima.”

Philip Morris je prva kompanija iz duhanske industrije koja je prije više od deset godina, postavila novi cilj i misiju – Budućnost bez duhanskog dima. U tu svrhu, angažovano je više od 900 naučnika i stručnjaka i uloženo više od devet milijardi dolara u naučna istraživanja, razvoj i komercijalizaciju bezdimnih alternativa, koji su, kako navode, dokazano bolja opcija od nastavka pušenja cigareta.

Rukovođeni principom smanjenja štetnosti, Philip Morris je kompanija koja je izmjestila tradicionalni biznis sa cigaretama na poslovanje sa potencijalno manje štetnim alternativama. Time, kako navode, žele pokrenuti pozitivne promjene i dati svoj doprinos kreiranju bolje budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!