Kongresmenka Tenney: Zašto sam glasala protiv nacrta “Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije”

Vijesti 29. mar 202416:08 0 komentara
REUTERS/Elizabeth Frantz

U američkom Predstavničkog doma prošle sedmice nije bilo mnogo protivljenja nacrtu zakona kojim bi se podržao Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1990-ih, piše portal The Citizen. Međutim, američka predstavnica Claudia Tenney bila među članovima koji su glasali protiv nacrta, a na svojoj web stranici je objasnila i zašto.

Američka predstavnica Ann Wagner, republikanka iz Missourija koja je potpredsjednica Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, predstavila je nacrt zakona koji bi zahtijevao uvođenje sankcija stranim pojedincima koji ugrožavaju stabilnost BiH.

Kako navodi The Citizen, Wagner je istakla da su mirovni sporazumi, koji su potpisani u Daytonu u Ohaju, “simbol američkog vodstva i predanosti”.

Ako ih pustimo da propadnu, onda rizikujemo da se nasilje vrati u BiH. Protivnici poput Rusije i Kine bi pozdravili ove preokrete i učvrstili jače ekonomsko i sigurnosno uporište“, rekla je ona.

Konkretno, nacrt zakona se odnosi na Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpske. Naime, Dodik je prijetio da će entitet proglasiti nezavisnost, potez koji bi podijelio Bosnu i Hercegovinu.

Nacrt koji je predložila Wagner usvojen sa 365 glasova za u odnosu na 30 protiv.

Tenney, predstavnica iz Clevelanda, objasnila je svoje protivljenje zakonu u izjavi objavljenoj na njenoj web stranici.

Navela je da, iako podržava stabilizaciju Zapadnog Balkana, smatra da je prijedlog zakona “duplira postojeće ovlasti da se sankcionišu oni koji žele da destabilizuju strane zemlje“. Ona je također kritikovala politiku administracije američkog predsjednika Joea Bidena na zapadnom Balkanu, za koju je rekla da je “jednostrana i pogubna”.

Administracija mora nastojati da radi sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, i širem Zapadnom Balkanu, na promoviranju mira, ekonomske saradnje i stabilnosti“, dodala je Tenney.

Ona je istakla da razumije važnost regionalne stabilnosti u ovom području.

Međutim, malo je verovatno da će ovaj predlog zakona postići ovaj cilj i samo će povećati verovatnoću sukoba”, smatra ona.

Nakon usvajanja u Predstavničkom domu, prijedlog zakona je proslijeđen Odboru za vanjske poslove Senata. Nije poznato da li će Senat postupiti po tom zakonu.

Bidenova administracija nije signalizirala hoće li ga predsjednik potpisati ako stigne do njegovog stola.

SAD su pod Bidenom je već sankcionisale tri osobe povezane s Dodikom koje se terete za podrivanje stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!