Kordić: Mostar šalje poruke suživota u BiH, oni koji nas žele vratiti u devedesete neće uspjeti dok sam ja gradonačelnik

Vijesti 17. jul 202418:35 0 komentara
N1

Za rebalans budžeta u Mostaru glasali su vijećnici HDZ-a, Koalicije za Mostar okupljene oko SDA, a podržali su ih i vijećnici SDP-a, te vijećnica Adela Gosto. Iz opozicije kažu da je budžet od 152 miliona imaginaran. U emisiji Dan Uživo smo o ovome razgovarali sa Mariom Kordićem, gradonačelnikom Mostara.

Mario Kordić je za N1 komentarisao usvajanje rebalansa budžeta i osvrnuo se na ono što će biti u fokus rada u Mostaru.

“Zadnje četiri godine je budžet rastao i svake godine imamo suficit. I ovaj budžet je napravljen na realnim principima i osnovama. Osigurava sve projekte koje smo planirali da možemo uspješno završiti”, dodavši da mu je drago da je usvojen dvotrećinskom većinom.

“Mostar u svakom segmentu napreduje”

Osvrnuo se i na izazove sa kojima se Gradsko Vijeće Mostara susrelo pri usvajanju.

“Imali smo izazov sa SDA koja je prošla reorganizaciju u svojoj stranci, ali smo ipak uspjeli donijeti rebalans. Najbitnije je da imamo dovoljno novca za socijalne i demografske mjere u Mostaru. Sva obećanja koja smo dali glasačima u Mostaru će biti ispoštovana”, rekao je za N1.

Na pitanje o optužbama za nezastupanje ravnopravnosti interesa svih građana i cijelog grada, Kordić je odgovorio:

“Te optužbe su zlonamjerne i u kontekstu izborne godine. Grad Mostar u svakom segmentu napreduje. Slijede nam izbori. Građani će odlučiti ko zaslužuje i ne zaslužuje povjerenje”.

“Volio bih da BiH ostane sekularna država”

Muftijstvo mostarsko je reagovalo poručujući da za Kordića nema mjesta ni za Lakišića harem, ni za harem Kantarevac, kao ni za sve druge vakufske lokalitete koji svjedoče o nekadašnjem Mostaru, a nalaze se zapadno od rijeke Neretve.

Kordić je u vezi s tim prokomentarisao:

“Ne uzimam sebi pravo da odlučujem o sudbini Islamske Zajednice. Znamo kako Mostar funkcionira, kakav je Izborni Zakon i volio bih da je isto tako i u drugim zajednicama i nivoima vlasti. Postoji i bliskost SDA i Islamske Zajednice. Volio bih da BiH ostane sekularna država. Treba se baviti afirmativno gradom Mostarom, a opterećenje iz 90-ih nas zadužuje da budemo pažljivi kod izjava i strogi u primjeni zakonskih rješenja u Gradu Mostaru”, dok je na pitanje izgradnji Interkulturnog Centra “Mevlana” odgovorio: “Nemam osobni problem sa muftijom. U Mostaru postoje regulacijski i prostorni planovi i zna se gdje šta može raditi. Zahtjev Islamske Zajednice za ‘Mevlanu’ ne predviđa takav objekat na tom lokalitetu, a taj lokalitet pripada gradu Mostaru. Lokalitet je svojevremeno bio željeznička stanica, a nakon toga nigdje ne možemo naći jasnu poveznicu sa Islamskom Zajednicom i tu staje cijela priča”.

Dodao je i da je pozivao u više navrata da se ide ka izgradnji “Mevlane” na drugoj lokaciji:

“Postoje lokacije gdje bi se to moglo realizovati, a za tu lokaciju je nemoguće izdati takvu dozvolu. To je stvar pravnih propisa. Dugo nismo imali gradsko vijeće, gradilo se sve i svašta, a zadnje četiri godine pokušavamo to da promijenimo. Mostar je zadnje tri godine slao poruke suživota u cijeloj BiH. Poručujem svima onima koji nas žele vratiti u 90-te to neće uspjeti dok sam ja gradonačelnik”.

“Mi smo našli put zajedništva”

O svojoj ponovnoj kandidaturi je rekao:

“Moja želja je nastaviti dalje, da imamo vijećnike koje se bave komunalnim, a ne političkim i vjerskim temama. Mi smo našli put zajedništva. To se vidi i na licima građana Mostara, za razliku od prije četiri godine kada smo bili grad bez Gradskog Vijeća i bez izbora”.

Dodao je i da planira dalje raditi na projektima, pomirenju i zajedničkom životu. “Trebamo još vremena i ljudi, pa da grad Mostar možda bude model za funkcioniranje ostatka BiH. Imamo šansu da od grada Mostar napravimo ponovo ‘Biser BiH’ jer on to i zaslužuje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!